Cutia Pandorei

Ca Rusia doreste sa-si ia inapoi Crimeea data de Hrusciov Ucrainei, pana la urma este logic. Crimeea a apartinut, istoric, de Rusia si n-a avut treaba cu Ucraina decat in anii ’50 cand Nikita Hrusciov, ajuns lider al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, decide sa o cedeze acesteea. In ciuda faptului ca Hrusciov a lasat impresia ca ar fi ucrainean, el s-a nascut in regiunea Kursk din Rusia.

Insa, ideea ca o astfel de revendicare poate avea loc, adica, un teritoriu “cedat” prieteneste unei alte tari sa fie luat inapoi, poate deveni precenedt si pentru alte solicitari. Intre acestea, R. Moldova sa obtina sudul Basarabiei cedat “frateste” RSS Ucrainene, iar Romania sa solicite inapoierea Insulei Serpilor si a celorlalte insulite cedate tot “prieteneste” Uniunii Sovietice.

Este vorba despre cedari de teritorii in virtutea unor tratate bilaterale, nu a unor tratate de pace sau arbitraje internationale, la care sa fi luat parte mai mult de doua parti.

Asadar, cum Rusia judeca dreptul international prin perspectiva ideii ca “precedentul e fundamentul dreptului”, ar trebui, in cazul in care isi recapata Crimeea, sa accepte si chiar sa insiste ca Romania sa-si recapete Insula Serpilor iar Moldova, judetele din sudul Basarabiei. Desigur, aceste teritorii apartin astazi de Ucraina si, probabil, din acelasi motiv Kievul se teme ca o cedare in problema Crimeei va determina si alte tari sa-si ceara inapoi teritoriile aflate astazi sub administratia sa.

6 Comments

  1. SEGUNDO Mar 1, 2014
  2. comunistu' Mar 1, 2014
  3. emigrant-cy Mar 2, 2014
  4. ion Mar 2, 2014
  5. Razvan Bibire Mar 3, 2014
  6. Soren Kirkegaard Mar 3, 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *