Precipitatiile au fost de pana la 370 l/mp. In luna iunie a plouat in sase zile cat pentru patru luni de vara. Puteti sa o tineti danga/langa cu defrisarile. Dar veti rata, evident, explicatia pentru inundatii.

Nici nu s-a oprit bine ploaia că au și început să apară experții care să ne povestească faptul că a plouat atât de mult de am avut inundații pentru că am tăiat prea mulți copaci și așa ne trebuie dacă mai tăiem multe păduri.

Lăsând la o parte faptul că, surprinzător pentru unii, suprafață împădurită a României este mai mare decât în 1990, de obicei, defrișările produc deșertificare, nu o creștere a precipitațiilor. De aceea, cred că problema este mult mai complexă și trebuie căutată inclusiv în domeniul schimbărilor climatice la nivel mondial. Pentru că noi putem adânci canalele, putem supraînălța digurile, putem aresta primari acuzându-i că nu și-au făcut treaba, putem ridica sisteme noi de protecție, putem sta și în cap, nu va conta.

Cu Natura nu te poți lupta. Desigur, pentru o perioadă limitată de timp, putem spera că vom învinge puhoaiele, alunecările de teren, furtunile, ploile torențiale. Dar, când ne va fi lumea mai dragă, pârâul ăla în care nu se putea îneca nici o găină se va umfla și va inunda casa, satul, va distruge podul, va rupe o localitate de lume.

Haideți să recapitulăm puțin. Am avut inundații în 1990, dacă mai țineți minte, când s-a rupt barajul de la Belci, lângă Onești și a făcut prăpăd. Apoi, în 2004, pe urmă în 2005. S-au mai întâmplat în 2008, pe urmă în 2012. Toate acestea doar în județul Bacău. Unele pe Valea Muntelui, celelalte chiar în coasta Bacăului sau chiar în oraș. Ce defrișări se făcuseră în 1990? Ce defrișări se făcuseră în Bacău în 2005, când apa a inundat strada Mioriței?

Dar ne place să batem apa în piuă și să politizăm totul. Nu vrem să luăm în seama schimbările climatice sau modul în care noi, ca oameni, nu respectăm Natura construind oriunde și oricum. Când se revarsă un râu nu ne întrebăm de ce am construit casa în albia majoră; preferăm să dăm vina pe primar că nu a făcut și nu a dres.

Experiența ne învață, însă, că orice lucrări am face, vine un moment în care Natura le învinge. Am fost învățați, decenii la rând, cu un anumit mers al lucrurilor, acum, însă, lucrurile se schimbă și noi nu suntem pregătiți să facem față schimbării…