Prima casa nu e pentru case. La Volksbank

  O femeie din Bacau a fost purtata pe drumuri de angajatii Volksbank mai multe luni, timp in care a pierdut, in afara de timp, trei oferte de case si 2.500 de euro. Intr-un final, banca o instiinteaza ca regulile interne s-au schimbat si nu se mai acorda credite pentru case ci doar pentru apartamente. Colegii mei au incercat sa obtina parerea bancii acuzate de clienta. Dupa aproape trei saptamani de tacere din partea bancii, am decis sa public scrisoarea.

  Totul a inceput pe 13 august cand am depus la Volksbank Bacau actele necesare pentru obtinerea unui credit “PRIMA CASA”. Pe langa actele carea dovedeau veniturile mele lunare am adus si actele unei case din Saucesti, pe care doream sa o achizitionez la mometul acela. Timp de o saptamana mi s-au solicitat numeroase acte si demersuri pentru a completa dosarul printre care si rularea salariului prin contul Volksbank, au spus ei pentru a demonstra venitul declarat desi mi se parea mai firesc sa aduc un extras de cont de la banca unde aveam cardul de salarii care sa arate ca in fiecare luna primesc salariul declarat.

  Pentru ca nu vroiam sa influentez in sens negativ acordarea creditului, am respectat si aceasta cerinta.
  Au urmat apoi 3 saptamani de indelungi asteptari si reclamatii trimise pe site-ul oficial al Volksbank la care nu mi s-a mai raspuns nici pana in ziua de astazi, desi mi s-a spus ca timpul legal de raspuns la o reclamatie este 30 de zile.

  Dupa 3 saptamani am primit, in sfarsit, “aprobarea financiara”. Intre timp, proprietarul casei din Saucesti s-a razgandit asa ca am adus actele altei case, din Sarata. Dupa cateva zile, mi s-a adus la cunostinta ca actele nu sunt in regula deoarece existau unele neconcordante care trebuiau solutionate de proprietar si
  mi s-a solicitat sa vin cu alta varianta sau sa cer proprietarului casei din Sarata sa rezolve problema actelor. Pentru ca proprietarul casei din Sarata a spus ca nu mai vrea sa alerge dupa aceste acte am gasit o casa in satul Holt. O casa noua, construita in 2008, de un dezvoltator care mai avea, in acelasi loc, inca 2 case, pe care le vanduse cu ceva timp in urma. Am adus actele la banca si mi s-a promis ca in cateva zile vor verifica si aceste acte si, daca totul este in regula, imi vor trimite dosarul la Bucuresti, la Fondul de Garantare. M-au trimis chiar la un notar agreat de Volksbank in Bacau, pentru a da declaratia pe propria raspundere ca nu detin proprietati. Am facut si acest lucru si am adus declaratia la banca.

  Pentru ca proprietarul facea presiuni asupra mea pentru ca mai avea si alt cumparator, am decis sa ii dau acontul pentru casa, facand un act de mana intre noi, in ideea ca atunci cand va veni aprobarea de la Banca vom merge la notar pentru a oficializa acest act. M-am gandit ca nu are sens sa platesc de 2 ori un
  precontract din moment ce urma sa vina raspunsul de la banca in scurt timp si sa urma sa facem precontractul conform indicatiilor bancii.

  Raspunsul de la banca intarzia sa vina, asa ca am sunat la Volksbank Bucuresti pentru a cere un raspuns, deoarece ofiterul de credite de la filiala din Bacau imi spunea in fiecare zi ca nu depinde de el aprobarea garantiei (casa din Holt), ci de colegii de la Bucuresti.

  La Bucuresti imi raspunde un operator care imi spune ca nu poate sa ma ajute cu nimic si ca ma sfatuieste sa mai fac o reclamatie pe site-ul oficial, desi i-am spus ca la celelalte doua nu mi-a raspuns nimeni. Asa ca am revenit la ofiterul de credite din Bacau. Dupa multe insistente, am primit miercuri un telefon de la
  ofiterul de credite din Bacau, care imi spunea: “Nu am o veste foarte buna pentru dumneavoastra, colegii din Bucuresti nu vor sa aprobe dosarul, deoarece nu accepta ca garantie (asa se intituleaza locuinta pe care vreau sa o achizitionez prin creditul “PRIMA CASA”), o casa intr-un sat“.

  Iata ca dupa 2 luni in care am adus actele a 3 proprietati (toate case) in afara Bacaului mi se spune ca, intre timp, s-a schimbat norma interna a bancii si ca nu se mai acorda credite pentru case, doar pentru apartamente. In 2 luni de zile nu au mentionat nimic despre aceasta norma si nu mi-au spus ca nu asi putea achizitiona o casa.

  In concluzie imi resping dosarul pe acest motiv fara ca sa faca o evaluare a imobilului. Doar dintr-un birou din Bucuresti, schimband brusc o norma interna prin care se interzice achizitionarea unei case prin acest tip de credit.

  In momentul de fata am pierdut 2 luni si 2500 euro pe care proprietarul casei nu este dispus sa mi-i dea inapoi decat in momentul in care isi va gasi un alt cumparator sau poate niciodata.

  Astazi am fost si la Banca Transilvania si la BRD sa intreb daca au aceleasi restrictii in privinta achizitionarii unei case. S-au amuzat cand au auzit ce le-am povestit si mi-au spus ca nu exista astfel de restrictii. Din pacate Banca Transilvania a atins plafonul acordat pentru credite “PRIMA CASA” si nu mai primesc dosare, iar la BRD am sa imi depun dosarul vineri, pentru ca nu pot pierde avansul la casa.

  Tot astazi am sunat si la OPC pentru a vedea care sunt demersurile necesare pentru a face o reclamatie impotriva Volksbank.

  Va scriu pentru ca mi se pare o adevarata bataie de joc felul cum au procedat cei de la Volksbank in cazul dosarului meu. Si cand ma gandesc ca am ales aceasta banca pentru ca sunt de 3 ani clientul lor pentru un credit de nevoi personale si am crezut ca avand un istoric impreuna imi va fii mai usor sa
  accesez creditul “PRIMA CASA”.

  M-am inselat amarnic!

  Iata cum cei de la Volksbank m-au ajutat sa pierd timp, bani si speranta ca intr-o zi voi avea si eu o casa.

  Daca Dumneavoastra considerati ca cetatenii orasului merita sa fie avertizati in privinta unei astfel de situatii in care pot fii pusi daca apeleaza la Volksbank va rog sa scrieti ce mi s-a intamplat in relatia cu aceasta banca.

  Cu respect,
  Ing. B.L.  LĂSAȚI UN MESAJ