Cel mai batran om din judetul Bacau are 107 ani si merge pe bicicleta

Ilie Costandache din comuna bacauana Vultureni a implinit pe 4 februarie 107 ani. A fost sarbatorit de o echipa a Fundatiei de Sprijin Comunitar. Mos Ilie se cam plictiseste in ultima vreme pentru ca nu prea mai poate face mare lucru. Pana de curand mai facea cate o treaba prin sat, mai batea o scandura intr-un gard… Acum ii tremura mana si nu mai poate. Asa ca sta pe acasa sau se plimba cu bicicleta pana la magazin.

Mos Ilie, asa cum ii place sa i se spuna, ne-a intampinat in pridvorul casei sale din comuna Vultureni, sat Lichititeni in care traieste singur din anul 1977 cand i-a murit sotia. In spatele sau, se intrezareste o casa batraneasca si o bucatarie bine ingrijite. Este foarte vorbaret, vesel si coerent in ceea ce spune. Este tare bucuros sa ii treaca cineva pragul pentru ca de cativa ani, de cand a imbatranit, iar puterile i-au scazut, vizitatorii sunt din ce in ce mai rari. Pana in urma cu citiva ani era cautat sa realizeze diverse reparatii. Acum ii tremura mina si parca nici putere nu mai are.

A facut de toate in viata: ceasornicarie, tamplarie, agricultura, comert si a navigat peste mari si tari.

A fost un om muncitor care a avut grija intreaga viata sa nu se risipeasca nimic.

Este plin de viata si dornic de a ne povesti intamplari din viata: despre cele doua razboaie mondiale, foamete, comunism, viata dupa perioada comunista, criza actuala etc.

Ne spune ca a trecut cu usurinta peste toate acestea pentru ca a avut o familie frumoasa, o sotie si 6 copii. Au muncit, au suferit si s-au bucurat impreuna. Este glumet si vesel. Ne spune ca ne asteapta si pe noi sa ajungem la 107 ani si sa sarbatorim impreuna !

Echipa Fundatiei de Sprijin Comunitar de ingrijire la domiciliu din comuna, il viziteaza periodic pe Mos Ilie, il ajuta la curatenia si ingrijirea locuintei, spalatul hainelor, treburi gospodaresti. Deasemenea, asistenta medicala ii verifica la fiecare vizita parametrii fiziologici si starea generala de sanatate. Desi Mos Ilie inca se deplaseaza cu bicicleta, totusi atunci cand e nevoie apeleaza la microbuzul de transport comunitar pentru deplasari mai lungi la medic.

Toate aceste servicii ii sunt de mare ajutor si Mos Ilie stie sa le aprecieze la adevarata valoare pentru ca a trait si vremuri in care singurul medic la care putea merge se afla tocmai la Bacau. Acum, chiar daca e singur, se poate bucura de o batranete linistita, stiind ca cineva are grija si se intereseaza si de el.

Ionut Chirita,
Coordonator fundraising & PR

2 COMENTARII

  1. La mulți ani nea Ilie ! Să-ti dea Dumnezeu sanatatate si sa te vedem la 110 ! Cu bicicleta cu tot !

    p. s. înțeleg, fundraising, asta e, nimeni nu-i perfect, dar atunci când produci un astfel de comunicat/ reportaj de atmosferă, se presupune că știi să scrii.
    ” In spatele sau, se intrezareste o casa batraneasca…”
    Ionut, scoate virgula și vezi mai jos, pe undeva, că e loc pentru ea !
    ( rima e întâmplătoare)