Banda de urgenta sau a doua banda?

E-85

O serie de accidente produse zilele acestea pe E85, in judetul Bacau, a declansat o discutie: drumul european are cate doua benzi pe sens sau doar cate o banda plus banda de urgenta?

Intrebarea ar trebui sa primeasca un raspuns. Pentru ca daca banda de la margine este banda de urgenta, atunci ea nu ar trebui folosita iar soferii care circula pe ea pot fi sanctionati.

Daca nu e de urgenta ci doar e o banda normala, cineva trebuie tras de urechi pentru ca nu a respectat standardul si a facut-o mai ingusta.

21 COMENTARII

 1. Acea portiune este acostament!

  Pe DN2/E85 este doar o singura banda pe sens. Pe acea zona din dreapta care este marcata corespunzator (cu acele linii intrerupte dese si de lungime mica) este interzisa rularea autovehiculelor si este supusa amenzilor din cat. III – 6-8 puncte de amenda. In interiorul localitatilor, din timp in timp, chiar apar indicatii ce te obliga sa parasesti acea banda.

  Nu ar trebui sa asteptam niciun raspuns. In legile de circulatie, in carti etc. – aceasta banda, prin felul in care este trasata, este interzisa rularii autovehiculelor. Banda de urgenta nu este – autoritatile ii spun acostament.

  Pentru ca li s-a scris, autoritatile au raspuns:

  http://farm6.staticflickr.com/5496/10656138514_271a463f6d_o.jpg

  http://farm4.staticflickr.com/3824/10656342983_b38fc0c6dc_o.jpg

  Uite si marcajele care arata delimitarea benzilor de circulatie.
  linia discontinua simpla M este in interiorul localitatilor pe E85/DN2
  linia discontinua N este in afara localitatilor pe E85/DN2

  http://farm4.staticflickr.com/3680/10666812646_6b4ea3f840_o.jpg

 2. banda de urgenta conform standardelor e delimitata de linie continua…
  o banda normala de mers conform standardelor de drum national e mult mai lata…
  ceea ce avem noi pe DN2 e o struto-camila tipic romaneasca. se poate opri sau circula pe ea…de asta au si trasat-o cu linie discontinua…
  au facut un compromis atunci cand au inceput modernizarea drumului national . unul din constructorii de atunci mi-a spus acum ceva timp ca de fapt drumul trebuia sa fie cu doua benzi normale pe ambele sensuri, numai ca finantatorul proiectului(BERD sau Banca Mondiala, nu mai stie exact) nu au fost de acord. asa ca MT de le acea vreme a ales aceasta solutie
  ciudat e ca nicaieri nu e reglementat clar circulatia pe un astfel de drum.
  am avut un accident acum doi ani cand un idiot incerca sa ma depaseasca pe „banda de urgenta” si l-am atins cu oglinda cand el era in unghiul mort. stii ce a zis politia?
  sa ne intelegem intre noi pentru ca teoretic suntem amandoi vinovati.

  eu ca nu m-am asigurat la schimbarea benzii si el idiotul ca nu are voie sa depaseasca prin dreapta… politistul nu a stiut sa-mi spuna daca banda ingusta e de urgenta sau nu…

 3. Este banda de urgenta, asta spune marcajul de pe ea, linia discontinua este mai apropiata decat linia normala care delimiteaza benzile. Nu este nimic de discutat. Este adevarat ca pentru o buna intelegere in trafic ar fi bine sa se utilizele si banda aia pentru a intra cu jumatate de masina pe ea, dar cam atat.

 4. Este o prostie grava ce zic astia,drumul trebuia sa aiba 4 benzi doar ca furand din asfalt si gasind aceasta portita cu acostamentul au reusit sa o dea cotita nesimtitii!Este doar o mizerie inventat de ei iar noi trebuie sa o credem,nu realizeaza ca multi am fost prin strainatate si am vazut cum arata un drum cu acostament!

 5. Va mulțumesc pentru aceasta informare.
  Sper să-mi fie și mie, de folos adresele date colegilor.. de C.N.A,D.N.R. si politie..
  Circuland, pe DN2, E85, Adjud – Sascut, am oprit involuntar (un zgomot la cutie , turatie mărită), pe acostament , cu semnalizare, lumini de avarie. Era ora 15..și ma lovit unul circuland pe acostament si ne asiguranduse pt. amă depăși… ..iar Inspectorul de daune de la asigurări susținea că acea bandă îngustă nu este acostament. și oprirea este interzisă.

 6. Vă felicit pe cei care ați postat mesaje aici, sunteți dovada că mai există o speranță pentru țara asta. Păcat că 99 % din cei care se deplasează cu autovehicule, fiind la volan, se află încă în evul mediu. Astfel că, în momentul în care ajungi la destinație cu autovehiculul, poți să spui că a fost un sfânt lângă tine. Prea mulți tâmpiți pe șosele, iar poliția rutieră nu face nimic. În loc să prevină accidentele prim impunerea respectării legii și regulilor de circulație, fără să țină cont de protestele unora care doresc să facă ce vor (niște potențiali autori de „omor din culpă” prin felul în care conduc: viteză fara limită, depășiri fără păstrarea distanței laterale, flașuri, claxoane, semne agresive, nerespectarea nici unui indicator de limitare a vitezei, a semnelor și marcajelor de circulație), polițiștii rutieri constată producerea de victime nevinovate. Cei care vor să conducă legal și fără stres sunt lipsiți de protecția autorităților, acestea fiind practic inexistente. Pe șosele vezi doar rar mașini de poliție, care nu fac mai nimic.

 7. „Sunt șoferi care pur si simplu te obligă să treci pe acostament. Vin până în spatele tău, te claxonează, înjură și te depășesc ștergându-te. De aici… foarte aproape accidentul mai ales că, în zonele cu podețe, parapetul podețului este în acel acostament”, spune într-o postare pe Facebook, Maria Lascu, fost inginer în cadrul Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), responsabilă în trecut chiar de siguranța traficului.

 8. Ordonanta-nr-43-1997-privind-regimul-drumurilor
  Art. 43. –
  Pe drumurile publice sunt interzise:

  f) circulația autovehiculelor pe acostamente, pe șanțuri, pe trotuare, pe spații de siguranță ale drumurilor ori pe banda mediană a autostrăzilor;

  Codul Rutier – CAPITOLUL VII – Raspunderea contraventionala
  Articolul 101

  (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
  5. nepastrarea distantei laterale suficiente fata de vehiculul care circula din sens opus;
  16. nerespectarea regulilor privind circulatia pe benzi;
  d) circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

  Articolul 102

  (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
  22. savarsirea de catre conducatorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic;

  Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

  a) depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;

  b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;

  c) neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept;

  d) nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului;

  e) nerespectarea regulilor privind depăşirea;

  Detalii: https://legeaz.net/oug-195-2002/art-100-raspunderea-contraventionala

 9. Cei care au circulat și în țările din vestul Europei au constatat, cu siguranță, diferența de calitate a șoferilor pe măsură ce te îndrepți spre Rusia. Tot mai mare lipsa de bun simț, inconștiența fără limite, o grabă spre moarte practic și lipsa de minte a conducătorilor auto. Se vede clar diferența de educație, inclusiv cei 7 ani de acasă. În același timp, se poate trage concluzia că nici cei care ar trebui să facă ordine și să aplice legea practic nu există la datorie. Nivelul de civilizație este clar diferit, în favoarea Oamenilor din vest, care au calendarul cu multe zeci de ani, dacă nu chiar sute în fața celor din orient. Se menține decalajul față de țările civilizate și prin comportamentul la volan (prin rămânerea în urmă față de acestea).

 10. Ce putem spune despre șoferii de TIR, care depășesc deși au autovehicule pe sensul opus, obligând pe respectivii șoferi să le facă loc, retrăgându-se pe acostament. Nimic altceva decât că au permis pentru ucidere din culpă. Și dacă vor comite fapta, nu vor primi mai mult decât ceva cu suspendare. Multe lacrimi pentru această țară frumoasă, dar locuită de troglodiți.

 11. Politia Rutiera continua actiunile de pe DN2: Sambata au fost sanctionati peste 800 de soferi
  de G.S. HotNews.ro
  Duminică, 15 octombrie 2017, 11:54 Actualitate | Esenţial

  Politisti rutieri cu radar
  Politisti rutieri cu radar
  Foto: Facebook / Politia Romana
  Sambata, peste 800 de conducatori auto au incalcat prevederile rutiere, pe DN2, informeaza Politia Romana, dupa ce vineri alte cateva sute fusesera sanctionati pe acelasi drum national.

  In cursul zilei de sambata, politistii au depistat, pe DN 2, 822 de conducatori auto care au incalcat prevederile rutiere, dintre care 669 au depasit viteza regulamentara.

  Au retinut 148 de permise de conducere, dintre care 132 pentru depasirea vitezei corespunzatoare segmentului de drum cu peste 50 km/h. A fost constata si o infractiune: o persoana a fost depistata conducand in stare de ebrietate.

  Inspectoraul General informa ieri ca, de vineri, politistii rutieri au intensificat actiunile pe principalele drumuri nationale si autostrazi, pentru prevenirea evenimentelor rutiere. O atentie deosebita este acordata Drumului National 2 Bucuresti – Bacau – Suceava – Siret.

  Vineri, in doar cateva ore, pe DN 2 au fost depistati 347 de conducatori auto care au incalcat prevederile rutiere, dintre care 300 au fost sanctionati contraventional pentru depasirea vitezei regulamentare.

  O știre prea veche. Dacă aveți proasta inspirație sau chiar trebuie să vă deplasați pe DN 2 în calitate de conducător auto și mai și sunteți total neinspirați să doriți să respectați prevederile legale în special legate de viteză și depășire, veți fi depășiți de 99,9999999% dintre autovehicule (inclusiv TIR, autobuze, microbuze de transport persoane și alte autovehicule a căror viteză maximă prevăzută de lege este inferioară autoturismelor). Depășirea vitezei este un lucru pe care și-l asumă, dar modul în care se comportă acești grobieni este revoltător pentru o țară civilizată (civilizată, da, ceea ce nu prea este cazul aici): flașuri cu farurile, claxoane, semne obscene, semne de amenințare, faptul că la depășire nu păstrează o distanță suficientă – nici nu trec de axul drumului, ba chiar trag dreapta de volan pentru ca să te oblige să ieși de pe carosabil. Și poliția rutieră – nicăieri. O junglă… Dacă nimeni nu urmărește respectarea unor reguli de circulație, atunci ar trebui ca acestea să nu mai existe.