Cutia Pandorei

Ca Rusia doreste sa-si ia inapoi Crimeea data de Hrusciov Ucrainei, pana la urma este logic. Crimeea a apartinut, istoric, de Rusia si n-a avut treaba cu Ucraina decat in anii ’50 cand Nikita Hrusciov, ajuns lider al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, decide sa o cedeze acesteea. In ciuda faptului ca Hrusciov a lasat impresia ca ar fi ucrainean, el s-a nascut in regiunea Kursk din Rusia.

Insa, ideea ca o astfel de revendicare poate avea loc, adica, un teritoriu “cedat” prieteneste unei alte tari sa fie luat inapoi, poate deveni precenedt si pentru alte solicitari. Intre acestea, R. Moldova sa obtina sudul Basarabiei cedat “frateste” RSS Ucrainene, iar Romania sa solicite inapoierea Insulei Serpilor si a celorlalte insulite cedate tot “prieteneste” Uniunii Sovietice.

Este vorba despre cedari de teritorii in virtutea unor tratate bilaterale, nu a unor tratate de pace sau arbitraje internationale, la care sa fi luat parte mai mult de doua parti.

Asadar, cum Rusia judeca dreptul international prin perspectiva ideii ca “precedentul e fundamentul dreptului”, ar trebui, in cazul in care isi recapata Crimeea, sa accepte si chiar sa insiste ca Romania sa-si recapete Insula Serpilor iar Moldova, judetele din sudul Basarabiei. Desigur, aceste teritorii apartin astazi de Ucraina si, probabil, din acelasi motiv Kievul se teme ca o cedare in problema Crimeei va determina si alte tari sa-si ceara inapoi teritoriile aflate astazi sub administratia sa.6 COMENTARII

  1. Vezi, e foarte simplu si chiar te simti bine cand incepi sa visezi la teritorii. Am avea, nu-i asa, o tara mai mare. Dar ar fi mai prospera, cumva ? Am include in Romania cateva sute de mii de straini, pentru ca sudul Basarabiei e populat de rusi, ucraineni, gagauzi care nici urma sa stie romaneste. Gandeste-te cum ii integrezi pe oamenii astia in tara. Gandeste-te ca ar trebui schimbata Constitutia, ca sa le acorzi atunomia necesara, si atunci ai deschis cutia Pandorei. Plus ca sincer vorbind, de presupusele bogatii naturale ar profita tot securistii si talharii pe care ii avem si acum la putere. Adica nu am obtine, tu si eu, decat bataie de cap. Merita ? E ca si cum ai trai ca vai de capul tau intr=un apartament cu doua camere, si te-ai bucura ca mai primesti inca o camaruta infecta, plina de paduchi, care te costa la intretinere cat tot apartamentul… Hai sa fim mai pragmatici cand discutam despre teritorii. Rusii sunt un alt gen de popor, au resurse ca sa inghita mici prazi precum Crimeea, ba chiar au nevoie de asa ceva, dpdv strategic. Noi suntem rupti in cur de foame si bine ca visam sa avem Insula Serpilor, ale carei bogatii le exploateaza americanii.

  2. Noi nu avem Insula Serpilor si nici nu om vor cere, avem deja 80% din jurulul ei, problema este ca bogatiile din subsolul perimetral le vor exploata altii. Punct si de la capat.
    Aur=cianuri, gaz= …

  3. SEGUNDO, gresesti! Dupa principiile tale ar trebui sa cedam si Vasluiul ca si aia sunt saraci si oricum nu se pot integra intre banateni caci vorbesc cu accent diferit. Dar sa dam si Botosaniul ca si aia is lipiti pamantului!
    Trebuie sa intelegem cu totii ca teritoriul care a fost al nostru de drept trebuie sa ni-l luam inapoi indiferent daca acum e bun sau nu! Tie daca ti-ar lua cineva 100 de euro din portofel azi si maine ai posibilitatea sa o iei inapoi, refuzi galant gestul pentru ca bancnota e murdara si mototolita? NU, o iei inapoi si o cureti si o indrepti tu asa cum te pricepi mai bine.

  4. Bucovina si Herta fac parte din alt film. Insula serpilor a fost cedata “voluntar” in baza unui tratat bilateral. Bucovina si Herta au fost cedate in urma unui tratat de pace, dupa un razboi. Eu m-am referit xact la situatia in care o cedare “voluntara” nu mai este recunoscuta si partea care a pierdut teritoriul il vrea inapoi.

  5. Eu chiar m-as bucura ca toate teritoriile astea pe care le tot cerem noi la betie… Bugeagul, Bucovina, Herta, Basarabia, Cadrilaterul, deci toate sa vina la noi, ca sa aiba dupa aia motiv rusii sa ne dea niste bombe-n cap pe motiv ca le tratatm prost conationalii. Nu acum neaparat, ci peste vreo 50 de ani, cand NATO si UE vor fi oale si ulecele, iar Romania se va gasi, iarasi, in situatia sa stea in curul gol in fata plutonului de executie. Care pluton e nefutut…

LĂSAȚI UN MESAJ