Fericiti cei saraci cu duhul, caci al lor va fi intreg Facebookul!

10641136_815598701824727_2903571635413681605_n

Imaginea de mai sus circula pe Facebook de cateva zile, starnind indignarea distinsilor comentatori de ocazie. Pentru ca, nu-i asa?, daca e pe FB, obligatoriu este reala, si, deci credibila.

Si, prin urmare, lumea este indignata: asa ceva nu mai poate fi tolerat! Trebuie sa mai micsoram numarul parlamentarilor, al ministrilor si al secretarilor de stat, tipa justitiarii-eroi ai votului.

Dar nimeni nu-si pune o intrebare esentiala: Este aceasta statistica reala?

M-am uitat pe site-ul guvernului federal german – se gaseste repede, cu o singura cautare pe google. Si am numarat 15 ministri plus premierul. Ceea ce contrazice datele din imagine.

In plus, informatia cum ca nu ar exista secretari de stat este falsa; numai la Ministerul Economiei am numarat trei, iar la Ministerul de Externe, doi secretari de stat si doi ministri de stat pe langa ministrul titular al portofoliului.

Asadar, inca o informatie eronata!

Dar, stati, ca mai avem! Germania este un stat federal, asadar, fiecare land are propriul guvern si propriul parlament. Prin urmare, la numarul de parlamentari si ministri ai guvernului federal, ar trebui sa mai adaugam parlamentarii si ministrii fiecarui land.

Pe de alta parte, cine spune ca este gresit ca un parlamentar sa reprezinte un numar cat mai mic de cetateni?!

Pentru ca, in realitate, o democratie este cu atat mai reprezentativa cu cat raportul dintre numarul parlamentarilor si populatie este mai mare. Un parlamentar la 32.000 de locuitori inseamna o reprezentare mai buna decat unul la 134.000. La nivel teoretic, desigur.

Acum, sa-mi explice cineva de ce votul celor care inghit astfel de informatii doar pentru ca apar pe Facebook este mai valoros si mai indreptatit decat al acelora care si-l vand pe o sacosa cu alimente!

De ce ar fi mai inteligenti cei care dau like la o poza cu un iPhone crezand ca, astfel, vor primi unul din cele 500.000 de telefoane gratuite decat nefericitii care supravietuiesc de azi pe maine dintr-un ajutor social de mizerie?

2 COMENTARII

 1. M-am tot gandit, de cand s-a marit, la alegerile parlamentare ce acu’ ceva ani, numarul senatorilor si al deputatilor. daca-i bine sau nu cum s-a procedat….
  Nu-s inca pe deplin lamurit, avand argumente atat pro cat si contra, in lupta mea interna :))
  Sigur, un numar prea mic de parlamentari inseamna intr-adevar o reprezentare mult diluata, si o putere de decizie mult prea mare in mana a prea putini oameni.
  Insa, chiar de-ar fi 18.000 de parlamentari, si-ar reveni doar 1 bucata parlamentar la 1000 capete vite furajate, tot n-am fi mai bine reprezentati cat timp sistemul alegerii lor e cel pe liste relativ fixe, in care puterea partidelor (de dreapta sau de stanga, neimportant) e absoluta. Neinregimentarea in cerintele rigide de vot si interese al partidelor te vor exclude fara drept de apel la urmatoarele alegeri, iar treaba asta ar insemna sinucidere politica.
  Cum politicienii sunt (sau ar trebui sa fie) oameni care fac din asta o cariera (nu e nimic gresit, e o chestiune ce tine de maturitate democratica), nimeni nu isi risca soarta si cariera greu construita pentru interesul (teoretic si greu de sensibilizat) alegatorilor, in anumite chestiuni sensibile, deci toata lumea, ca-s 60 sau ca-s 18.000, va vota dupa cerintele partidului.
  reprezentarea mea e deci aproape nula, iar cea a intereselor nu neaparat vizibile si oneste a partidelor e aproape absoluta.
  in concluzie, numarul lor nu conteaza in ecuatie.