Care este miza in cazul campaniei anti-Arafat?

Nu este nici un secret. Este aceeasi miza ca acum trei ani: banii alocati de stat pentru serviciile de urgenta. Arafat a fost cel care s-a opus dintotdeauna privatizarii serviciilor de urgenta pentru ca, astfel, s-ar deschide cutia Pandorei. In momentul in care vei gandi trimiterea unei ambulante strict dupa criteriul financiar, vei condamna la moarte mii de oameni care nu-si permit sa plateasca o interventie de urgenta.

In plus, sa nu uitam ca in Sanatate exista o coruptie niciodata cercetata a companiilor de medicamente sau de instrumentar medical. Pretul medicamentelor creste continuu, exista un lobby pentru ca medicii sa recomande si sa utilizeze doar anumite tratamente.

Nu in ultimul rand, exista rechinii care abia asteapta sa puna mana pe banii alocati de stat sistemului de urgente. Daca vreti sa vedeti cum functioneaza medicina privata, e de ajuns sa va apuce o durere de masea. Pentru ca da, medinia stomatologica a fost privatizata aproape in totalitate. Rezultatul se vede in statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii: romanii stau cel mai prost la capitolul dinti si masele. Si nu pentru ca nu se spala pe dinti, cum se incearca sa ni se inoculeze ideea, ci pentru ca nu-si permit sa mearga la stomatolog pentru preventie. La dentist romanul se duce abia cand nu mai poate suporta durerea. Cand doar pentru ca deschizi gura esti deja taxat cu 100 de lei dintr-un salariu de 8-900, se cheama ca mersul la dentist este un lux.

In 2012 s-a incercat indepartarea lui Raed Arafat, care s-a impotrivit legii sanatatii propuse de PDL, prin care se permitea intrarea in cadrul serviciilor de urgenta si a companiilor private. Romanii au iesit in strada, Arafat a revenit, legea a fost retrasa.

De atunci s-a demarat o campanie de presa pentru compromiterea lui Arafat. Si in spatele campaniei nu se afla doar fostul presedinte Basescu, a carui stea a inceput sa apuna dupa scandalul Arafat, ci importanti oameni de afaceri care doresc o parte din „tortul” serviciilor de urgenta.

Asa s-a ajuns ca in cazul unor evenimente cu final tragic intreaga vina sa fie pusa de presa pe umerii lui Raed Arafat si a ISU/SMURD, desi vina apartinea altora.

Si o luam de la avionul prabusit in munti. Localizarea epavei nu era sarcina ISU, ci a ROMATSA. ISU are ca sarcina, in acest caz, stingerea incendiului si salvarea persoanelor. Dar presa a aratat spre ISU si Arafat.

Si in cazul elicopterului cazut in lacul Sutghiol s-a procedat aproape similar. ISU a intervenit in conditii extrem de dificile dar presa a tras concluzia ca nu s-a intervenit suficient de repede. Pentru a fi mai convingatori, cei care au manipulat scandalul au adaugat cateva elemente suplimentare: s-a spus ca pompierii uitasera cheia de la barca (desi motorul unei barci pneumatice nu se porneste cu cheie, ci cu un cordon, ca la drujba) si ca pasagerii elicopterului mai erau in viata la multe minute dupa prabusire, prezentand o caseta in care se auzeau strigatele de ajutor. S-a descoperit mai tarziu ca acele strigate au fost inregistrate ulterior, de persoane inca neidentificate.

Cazul planorului nedescoperit este, iarasi, concludent: presa si formatorii de opinie au pus intreaga responsabilitate pe umerii ISU/SMURD fara sa spuna o singura clipa ca este aproape imposibil sa descoperi locul prabusirii unui aparat de zbor care nu e din metal, care nu a luat foc deoarece nu avea combustibil la bord, care nu avea nici un aparat de comunicatie si care nu a depus plan de zbor.

La Colectiv, iarasi am asistat la o manipulare de proportii: intreaga atentie a fost deturnata de la culpa patronilor clubului – care au inghesuit 400 de oameni intr-o cladire care fusese autorizata pentru 80, care au permis artificii desi izolatia fonica nu era ignifugata si care nu au respectat normele elementare PSI – catre ISU. Nu am nici o indoiala ca si ISU are o parte de vina, dar in cazul Colectiv cea mai mare parte a raspunderii o au proprietarii clubului.

In paranteza sa notam ca s-a incercat si compromiterea operatiunii de salvare in cazul incendiului de la Colectiv. Nu s-a reusit pentru ca erau prea multi cei care vazusera ceea ce s-a intamplat.

Deasemenea, nu am nici o indoiala ca Raed Arafat va fi demis cat de curand. In aplauzele poporului care va fi convins ca s-a facut dreptate. Si care va plati, in final factura.

Pentru ca romanii sunt prosti. Inghit pe nemestecate tot ceea ce le este prezentat, fara sa-si puna intrebari. Si accepta jumatatile de adevar servite de unii care se numesc „jurnalisti” dar care, in realitate sunt ori agenti de influenta ai unor servicii, ori simbriasi ai unor patroni carora le promoveaza interesele financiare.