Despre imigranti, refugiati si vinovatii de serviciu

In acest moment, in Europa, sunt trei fluxuri mari de imigranti: europenii care-si cauta de munca, refugiatii din Siria si imigrantii musulmani din Kosovo pana in Afanistan, plecati de acasa in cautarea unui iluzoriu El Dorado.

Ultimele doua categorii au fost amestecate si tratate la fel desi sunt situatii cu totul diferite: refugiatii sirieni nu-s toti musulmani si nu au plecat sa-si caute un trai mai bun, ci sa-si salveze vietile. Europa a mai cunoscut astfel de valuri de refugiati; am avut si noi in ultimii 70 de ani mai multe astfel de cazuri, de la polonezii alungati de invazia germana, pana la refugiatii razboaielor din Asia de Sud Est: Vietnam si Coreea.

Refugiatii sirieni au fost alungati de un razboi provocat si incurajat de statele europene; Anglia, Franta si Germania au inarmat si antrenat asa-zisa “opozitie moderata” care a pornit conflictul civil. Aceste tari au datoria morala sa-i ajute pe refugiati pana in momentul in care se vor putea intoarce la casele lor.

Pe de alta parte, majoritatea imigrantilor o constituie nu sirienii, ci un amestec de populatii musulmane venite la chemarea guvernului Germaniei. Sau cel putin asta este varianta oficiala.

Impotriva acestul val de imigranti s-a pornit o campanie mediatica extrema. Mai putin prin media clasica, mai mult prin retelele sociale care, dupa cum stim, permit o manipulare mult mai usoara.

Au fost adunate si imprastiate stiri inventate, clipuri vechi, fotografii trucate, un intreg amalgam de informatii pe jumatate false sau reactualizate. Crime vechi au fost redatate ca si cum s-ar fi intamplat zilele acestea, conflicte, manifestatii, demonstratii, etc. care au avut loc in ultimii 15 ani si in care au fost implicati musulmani au fost republicate drept informatii de ultima ora.

A fost foarte usor sa se creeze efectul dorit: acela de respingere in bloc a tot ceea ce inseamna imigrant musulman. Si se vede si in reactiile de zilele acestea, cand detasamente de mascati ii bat pe imigranti cum vine aprobarea spectatorilor: “Asa le trebuie, mama lor de neispraviti, mai da-le, ma!”

S-a creat foarte usor vinovatul de serviciu. Pentru toate neimplinirile, pentru esecuri, pentru greseli, pentru orice este rau, de vina este imigrantul musulman. Sa notam ca pana acum vreo doi ani, de vina pentru toate relele era imigrantul roman.

Si ajungem acum intr-un punct foarte interesant: plecat si el cu statutul de imigrant ecnomic, romanul din Spania, Italia sau Anglia aproba actiunile rasiste si xenofobe. Am auzit romani plecati la munca in strainatate care ii injurau pe musulmanii veniti “sa ne schimbe obiceiurile”.

Ei, romanii, care au venit cu propriile obiceiuri in Italia sau Spania, se plang acum ca vin musulmanii cu alte obiceiuri!

Sa recunoastem, este o adevarata dovada de caracter ca, dupa ce ai fost invinovatit si aratat cu degetul de bastinasi, sa ai acum posibilitatea sa arati, la randul tau, cu degetul catre altii…

Una peste alta, imigrantii sunt, intr-adevar, o problema greu de rezolvat. Dar calea rasismului este exact cea care trebuie evitata. Avem experienta ultimului razboi mondial, in care s-a intamplat la fel: vinovatii de serviciu au fost decretati a fi evreii si tiganii iar pentru culpabilizarea lor s-a folosit aceeasi retorica.

Ce a urmat stim cu totii…4 COMENTARII

 1. Prietene, batii campii cu gratie (sau dezinformezi intentionat)!
  Romanii/tiganii romani plecati prin UE in cel mai rau caz au furat si cersit. In cele mai bune cazuri au muncit, au fost apreciati si au trimis bani in tara. Romanii/tiganii romani, bulgarii, polonezii, cei de rasa caucaziana in general, nu s-au apucat, in numele ortodoxiei sa arunce in aer si sa mitralieze pe nimeni! Musulmanii, care nu apartin rasei caucaziene, au cu totul alte obiceiuri culturale decat noi, as spune chiar ca sunt incompatibili cu civilizatia europeana, din mai multe motive: mentalitatea tribala, asuprirea femeii, fanatismul islamist. Ei nu se regasesc in cultura noastra, de unde au aparut si consecintele: violuri in masa asupra femeilor de rasa caucaziana, enclavizarea, atentatele in masa. Peste asta, lipsa culturii muncii – ei freaca menta si toarna copii pe banda rulanta, incurajati din plin de ajutoarele generoase pentru nemunca date de catre STANGA. Stanga criminala care ne baga pe gat multiculturalismul desantat si Europa cu 3 sexe…In Europa sunt destui imigranti, in afara de romani, veniti pentru o viata mai buna: chinezi, indieni, etc. N-am auzit insa, ca un chinez sa ii ucida pe alti oameni ca nu crede in Confucius; nu am auzit ca un indian sa ucida pe altii in numele hinduismului; nici un rus/roman/ucrainean sa ucida pe altii in numele lui Iisus! In schimb arabetii ucid fara ezitare femei, batrani,copii in numele religiei lor criminale. Si asta nu e valabil doar pentru emigrantii recenti, ci pentru arabeti nascuti in UE, la a 2-a generatie, care nu s-au integrat si nu vor sa se integreze intr-o Europa diferita de vederile arabesti. Da, exista rase inferioare si superioare, da, rasa caucaziana sau asiatica e superioara rasei arabe, caci arabii/afganii, etc. nu au adus niciodata o contributie la progresul omenirii! Nu au ce sa caute la noi!

 2. Eu cred ca adevarul e la mijolc. D-l Bibire spune ca islamistii sunt oameni ca si noi. Interlocutorul spune ca sunt rasa inferioara (nu cred in rasism-vezi Rhaed Rafat, integrat in Ro.). Insa partea cu diferentele culturale este adevarata. Violurile din Germania in noaptea de anul nou sunt reale. Violurile abominabile din Suedia sunt la fel de reale. Atentatele de la Charle Hebdo sunt reale si nu sunt comise de chinezi sau alte natii, cu exceptia natiilor arabe. Sa inteleg ca dvs., d-le Bibire tineti sa aveti monopol la “adevarul unic”?

 3. George, cred ca ai citit alt text. Nu vorbesc nicaieri de “islamisti”, cuvant care desemneaza extremistii musulmani, ci despre imigranti/refugiati de religie islamica. E o diferenta extrem de importanta.

  In al doilea rand, nu am pus in discutie problemele create de acesti refugiati/imigranti. Am pus in discutie manipularea creata de anumite grupuri de interese, in general din extrema dreapta, care au amplificat problemele create de valul migrator aducand in discutia publica evenimente similare care s-au produs de-a lungul a zece ani si pe care le-au declarat a fi proaspat produse de imigranti, desi acestea au avut ca eroi cetateni francezi sau germani de religie musulmana.

  Apropo, atentatul de la Charlie Hebdo a fost pus la cale si realizat nu de imigranti ci de cetateni francezi (de religie musulmana, desigur).

  Nu in ultimul rand dvs. puneti semn de egalitate intre arabi si musulmani. O sa aveti o mare surpriza cand o sa descoperiti ca exista arabi crestini (ortodocsi, catolici sau maroniti), druzi, evrei, yazidi.

LĂSAȚI UN MESAJ