A aparut un clip frumos lucrat prin care se incearca determinarea romanilor sa cotizeze cu bani pentru cumpararea statuetei „Cumintenia pamantului” a lui Brancusi.

Clipul e perfect pentru Romania de azi: plin de sabloane, cu intentii clare de manipulare si cu adevaruri spuse doar pe sfert.

Poate ca filonul anti-comunist nu a fost exploatat suficient, insa clipul depaseste orice record in materie de tampenii debitate.

Asadar, Guvernul incearca sa ne determine sa platim cateva milioane de euro pentru a cumpara o statueta care a mai fost cumparata o data de catre statul roman.

Tranzactia s-a efectuat in 1957 cand proprietarul statuetei a vandut-o cu pretul a trei vile. Pretul reprezenta valoarea de piata de atunci a lui Brancusi. Tranzactia este amintita de Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris, într-un interviu acordat AGERPRES:

Brâncuși a avut relații cu țara, dintotdeauna, foarte bune. Operele care se găsesc în România au fost cumpărate de la Brâncuși de către colecționari români.

Mulți dintre aceștia le-au vândut statului, dar acest lucru nu se mai știe.

Și aici dau un exemplu pentru care există documente: „Cumințenia Pământului”, care este o operă foarte disputată în momentul acesta. Proprietarul, Gheorghe Romașcu a vândut-o statului pentru Muzeul Național de Artă, dar aceasta a fost recuperată de moștenitori.

Cine este Doina Lemny? Este doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris, specialistă în sculptura din prima jumătate a secolului XX. Este co-curatoare a celor, șapte expoziții tematice la Atelierul Brâncuși din perioada 1998 — 2002. Este autoare a mai multor volume: „Brâncuși”, Paris, Oxus, 2005, „Brâncuși & Gaudier-Brzeska: points de convergence et Henri Gaudier-Brzeska: Notes sur Liabeuf et Tolsto” Paris, L’Échoppe, 2009, „Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne”, Lyon, Fage, 2011, „Brancusi, au-delŕ de toutes les frontičres”, Lyon, Fage, 2012, „Brancusi, coll. „Monographies”, Paris, éditions du Centre Pompidou, 2012, „Henri Gaudier-Brzeska, un sculpteur ‘mort pour la France'”, Lyon, Fage, 2015.

Cum-necum, statueta este redata de Justitia romana rudelor fostului proprietar. La cate retrocedari dubioase s-au facut in ultimii ani, de ce ne-ar mai mira una?

Iar mostenitorii se ofera sa revanda statueta statului. Doua expertize au stabilit valoarea ei la 4-5 milioane de euro, insa ministrul Culturii din acea vreme nu a fost multumit si a cerut o atreia expertiza care a spus sec: 11 milioane.

Cum 5 milioane i s-au parut prea putin, ministrul a acceptat cu entuziasm expertiza de 11 iar mostenitorii au zis ca sunt patrioti si fac reducere.

Nu dau nici un leu pentru Cumintenia Pamantului si nici nu incurajez pe altii sa doneze pentru simplul motiv ca daca le iese schema de data asta, baietii destepti nu se vor opri pana nu ne vor revinde intreg patromoniul national.