Despre știutori și indignări

Cand eram mic, nu ma bagam in discutiile copiilor mai mari. Ca riscam sa mi-o iau peste ochi. Copiii mai mari nu se bagau in discutiile oamenilor mari. Ca si-o luau peste ochi. Oamenii mari nu se bagau in discutii pe teme pe care nu le stapaneau cu alti oameni mai mari. Ca, ati ghicit, si-o luau peste ochi.

Luatul asta peste ochi e un fel de a zice. Dar, ati retinut, exista o ierarhie a “stiutorilor”. Nu stii – nu te bagi, asta era consemnul.

Ei, si a venit internetul peste noi. Un timp, s-a mentinut traditia: cine stia, vorbea, cine nu, asculta.

Pana cand am inceput sa ne feisbucim si sa ne dam rotunzi ca stim sa cautam o informatie pe Google. Si cu asta sa ne autoconvingem ca stim mai bine decat “cei-care-trebuie-sa-stie”.

Peste noapte am devenit cu totii experti. In orice. Unii, da, au invatat si au capatat informatiile necesare. Altii doar cred ca au informatiile si experienta necesara sa-si dea cu parerea.

Nu este zi sa nu intalnesc o duzina de atot-stiutori care nu se pricep la nimic dar dau sfaturi, se bat cu caramida cunoasterii in piept si tin prelegeri. Dar, mai ales, urla. Sunt indignati ca autoritatile nu fac ceva sau fac si nu ar fi trebuit sa faca. De ce nu ies plugurile de zapada pe furtuna? De ce se face dosar penal la un accident, nu se vede clar ca de vina a fost pietonul? De ce sa avem stingator in autoturism? Ati pus cocoase pe sosea? Eu zic ca nu trebuie puse! Nu ati pus cocoase? De ce n-ati pus, ma, nesimtitilor?

Indignatii astia sunt, in general, aia trecuti prin scoala ca gasca prin apa, si de care nu s-a prins nimic. Ca doar Bill Gates si Steve Jobs nu au avut nevoie de scoala ca sa devina miliardari.

Nu ar fi nici o problema daca “stiutorii” nu s-ar manifesta in spatiul public. Dar ei interactioneaza si-si expun ideile in public, pe retelele sociale. Mii de alti “stiutori”, la fel de inteligenti, ii apreciaza, convinsi ca realitatea este asa cum spune respectivul, nu cum zice cel care, intr-adevar, se pricepe pentru ca are backgroundul necesar (studii + experienta).

Asa ne trezim intr-o buna zi cu mii de indignati din astia cerand “depolitizarea parlamentului”, ca au aflat ei de la cineva ca politica e naspa si ca o tara nu trebuie condusa de persoane alese in cadrul unui proces electoral, ci de oameni numiti de niste “stiutori” mai avansati. “Avansati” in sensul ca au grade mai mari.

Urmatoarea dictatura nu se va mai instaura de sus in jos, prin loviturile de palat ale elitelor politice, economice sau militare, ci de jos in sus, la solicitarea poporului, caruia i se tot repeta de ani de zile ca democratia participativa este sursa tuturor relelor.LĂSAȚI UN MESAJ