Extemporal la dirigenție

O problema destul de stresantă pentru un profesor o reprezintă comportamentul elevilor; dacă înainte, educația primită acasă nu prea permitea unui școlar să deranjeze ora, să răspundă obraznic ori chiar să ia la bătaie un cadru didactic, în zilele noastre aceste lucruri sunt la ordinea zilei.

Ne declarăm mereu deranjați de calitatea scăzută a educației din acestă țară și dăm vina în mod constant pe profesori, dar nu vedem că și în cealaltă parte – la elevi – situația nu este chiar roză. Da, o seamă de cadre didactice sunt slab pregătite, nu știu materia pe care o predau, nu au tact pedagogic. E, de altfel, logic: la ce salarii sunt în învățământ nu o să vină la catedră cei mai buni absolvenți ai facultăților de profil.

Însă, nu e mai puțin adevărat că elevii din ziua de astăzi sunt o parte a problemei. Oricât tact ar avea un profesor, oricât s-ar strădui, nu va putea să mențină ordinea într-o clasă în care elevii nu au chef să învețe. Și dacă nu au chef, se pot întâmpla multe, inclusiv să-l ia în șuturi pe profesor. Oficial, Inspectoratul Școlar dă vina pe cadrele didactice: dacă elevii le pun probleme înseamnă că nu-s în stare să țină clasa în mână.

Pe vremuri, explicația poate era bună, pe când într-o clasă era unul sau maxim doi elevi-problemă. Astăzi, însă, într-o clasă numărul elevilor-problemă este mult mai mare. Și nu trebuie să facem foarte multe săpături ca să descoperim cauza: lipsa educației de acasă, părinții fiind plecați la muncă în străinătate, iluzia libertății vândută comercial la televizor și care le spune elevilor că pot face ce vor, părinții care, în loc să tragă la răspundere copiii pentru notele proaste, ceartă profesorul…

Cum ar trebui să reacționeze un cadru didactic în situația în care unul sau mai mulți elevi deranjează ora? Să-i bată ca în SUA, nu e voie. Să-i dea afară de la oră, ar fi o soluție, dar legea îl face responsabil pe profesor pentru orice i s-ar întâmpla elevului la școală.

Dacă e dat afară de la oră pentru că deranjează colegii, iar în timp ce e ieșit din clasă își rupe o mână sau îi cade o cărămidă în cap, la răspundere va fi tras cadrul didactic. Ședințele cu părinții, scăderea notei la purtare, amenințatul cu exmatricularea nu au nici un efect. Pur și simplu sunt elevi cărora nu le pasă. Și atunci? Ce se poate face? Sala de detenție la care să fie trimiși cei care fac scandal? Agenți de pază care să păzească profesorii? Case de corecție?

Societatea românească s-a schimbat foarte mult în ultimii 25 de ani însă nu a reușit să găsească o soluție pentru această problemă.3 COMENTARII

  1. Intradevar, acesti elevi fara cei sapte ani de acasa reprezinta o problema majora, de cele mai multe ori ii trag in jos si pe cei mai buni. Dar, in afara de acesti elevi care deranjeaza, mai sunt si profesori care nu au nici o treaba cu invatamantul. Totodata, tin sa mentionez faptul ca un profesor foarte bun va reusi sa mentina liniste in clasa daca prin atitudinea sa reuseste sa-si castige respectul, nu sa si-l impuna. Cand eram in liceu, profesorii foarte buni erau respectati de catre elevi, pana si de catre cei “problema”. Incearca sa privesti problema din mai multe puncte de vedere. Intradevar, situatii de genul: elevul bate profesorul, il cearta, etc. nu se mai intampla decat in liceele unde majoritatea elevilor intra cu medii mai mici decat 5. Pe parcursul anilor de liceu mi s-a demonstrat faptul ca un profesor care isi castiga respectul, este ascultat si de catre acei elevi problema, din punctul meu de vedere profesorii alaturi de parinti sunt cei mai vinovati pentru situatiile de genul acesta. Desigur, o parte din vina o au si elevii, dar principalele cauze din punctul meu de vedere sunt reprezentate de: sistemul de invatamant, profesori si parinti. Incearca sa te informezi mai mult inainte de a scrie un articol, daca tot dezbati o problema, incearca sa o faci asa cum trebuie si sa iei in calcul toate cauzele ei.

  2. Adin, baiete, nu vrei sa mai citesti o data articolul, inainte de a da sfaturi de scriitura? Ca fix in al doilea paragraf am scris despre profesorii – problema. Iar in al treilea am zis despre faptul ca in zilele noastre (nu pe vremea ta) o clasa nu mai poate fi tinuta in frau doar prin prestanta profesorui pentru ca sunt prea multi elevi care deranjeaza. Hai sa citim cu atentie un articol inainte de a ne da cu parerea!

  3. De vina e si sistemul care e f slab…un elev in clasa a 9 a de exemplu…care deranjeaza, etc..caruia nu i pasa de nota la purtare de nimic..ce sa i faci?Esti cu mainile legate practic legea nu te lasa sa l dai afara ca de…invatamant obligatoriu..In legatura cu profesorii ,,”slab pregatiti,”elevii oricum nu au scuza cand deranjeaxa sau vorbesc urat sau..altele

    ..

    Care

LĂSAȚI UN MESAJ