Situația se prefigura înca de acum câțiva ani, de cand ritmul de crestere al Aeroportul Iasi a fost mai mare decat al celui din Bacau.

De exemplu, numarul de pasageri de pe Aeroportul Bacau a crescut cu 27% in 2013 fata de 2010, dar a scazut cu 21,8% fata de 2012. In acelasi timp, Aeroportul Iasi a avut o crestere de 45% fata de 2010 si o crestere de 35% fata de 2012.

Daca in 2013, Bacaul avea 307.000 de pasageri iar Iasiul 232.000, anul trecut situatia a stat invers: 414.000 Bacaul si 552.000 Iasiul.

Dar lucrurile stau si mai prost pentru Aeroportul Bacau in primul trimestru din 2017: 87.000 de pasageri fata de 232.000 de pasageri care au trecut prin Aeroportul Iasi.

Sursa: http://www.wall-street.ro

Daca facem un mic calcul, vedem ca, in vreme ce numarul de pasageri din zona Moldovei creste, numarul celor care aleg Bacaul scade.

Sa vedem: anul trecut, primele 10 aeroporturi din tara au avut 16 milioane de pasageri iar pe trimestrul intai din acest an, 4,36 milioane. Desi numarul pasagerilor nu este acelasi in fiecare trimestru (varful fiind vara cu sosirea romanilor din strainatate), de dragul discutiei sa consideram ca numarul pasagerilor este distribuit in mod egal de-a lungul anului.

Vedem, deci, ca pe T1 din 2017 avem cu putin peste un sfert din numarul pasagerilor de pe intreg anul 2016.

Insa, daca vom calcula un sfert din numarul pasagerilor de anul trecut pentru Bacau si Iasi, la noi ar fi 103.500 (fata de numai 87.000 in realitate) iar la Iasi ar fi 138.000 (fata de 232.000). Rezulta ca Bacaul a scazut, Iasul a crescut.

Daca facem suma pasagerilor aeroporturilor din zona Moldovei (Iasi, Bacau, Suceava), vedem ca anul trecut au fost 1,023 de milioane. Un sfert ar fi 255 de mii, dar, in realitate au fost 348 de mii.

Oricum ai da-o, numarul de pasageri din zona Moldovei a crescut dar acest lucru nu s-a vazut intr-o crestere a tranzitului pe Aeroportul Bacau, ci la Iasi si la… Suceava. Acesta din urma a avut pe primul trimestru un numar de pasageri care depaseste jumatate din totalul pe 2016 (29.000 fata de 57.000).

LATER EDIT

Am primit din partea Aeroportului Bacau cateva informatii suplimentare, care nu contrazic ideile de mai sus, dar explica oarecum situatia:

In lunile ianuarie, februarie si martie 2017 au fost inregistrati in total 87.262 pasageri, fata de 73.591 in trimestrul I 2016, cu 13.671 mai multi pasageri fata de perioada similara a anului trecut. In ceea ce priveste numarul de miscari comerciale de aeronave, in primul trimestru al acestui an, s-au inregistrat 819 miscari – cu 191 miscari in plus fata de cele 628 inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut

Este o crestere fata de T1 2016 dar nu la fel de mare cu cresterea celorlalti competitori.

Fata de primul trimestru din 2016, Bacaul nu mai opereaza cursa de Paris (mutata la Iasi). De asemenea, foarte important, Bacaul nu a inchis activitatea pe durata lucrarilor la noul terminal, asa cum au facut-o majoritatea aeroporturilor in astfel de situatii. Deschiderea noului terminalar trebui sa ofere perspectiva dezvoltarii activitatilor si, implicit, cresterea valorilor de trafic.6 COMENTARII

 1. Totul a fost premeditat de companiile aeriene care operează curse internaționale din Bacău și Iași .Acestea au programat curse mai putine și cu prețuri mai mari la Bacău decât la Iași .

 2. Atata timp cat la Bacau va opera doar Blue Air, preturile nu vor scadea si nici numarul de pasageri nu va creste.
  Suceava a modernizat aeroportul. Acolo a intrat puternic WizzAir cu preturi bune. La Bacau, nimic. In plus, BlueAir opereaza zile si ore tampite. Nu prea ai avioane pentru City-break (Joi/Vineri – Duminica).
  Eu zbor o data pe luna pe ruta internationala din Moldova, dar la Bacau n-am mai sosit/plecat de mai bine de jumatate de an. Prefer Iasi-ul sau Bucurestiul.
  Pretul biletului de avion pe rutele de la Iasi, plus pretul transportului (Massaro+taxi) iese sub pretul de la Bacau pentru aceeasi destinatie.
  La fel la Bucuresti. Pretul biletului de avion+Massaro (direct din aeroport pana la Bacau) sau, si mai ieftin, BlaBlaCar, iese sub pretul de la Bacau.
  Ambele cu terminale decente si taximetristi in regula!
  Solutia: cei de la BCM ar trebui sa faca pe dracu’n patru sa aduca Ryanair. Daca vin baietii astia in Bacau, atunci sa vezi trafic!

 3. Atata doar ca la Iasi va veni Ryanair (surse)!

  Si vor concura puternic cu cei de la BlueAir. Sa nu uitam ca mai opereaza si WizzAir cateva curse la Iasi. Majoritatea in Italia, dar si in Anglia… Deci despre ce vorbim?!

  Nu prea vad cum poate concura Bacaul, in conditiile in care Aerostarul isi construieste la Iasi hala de mentenanta pentru avioane…chiar pe Aeroport…

LĂSAȚI UN MESAJ