La unul dintre liceele considerate “de elita” dintr-o localitate resedinta de judet s-a produs un fapt nemaipomenit. A, nu, nu s-a filmat o eleva in timp ce presta un sex oral in toaleta, nu a luat ambulanta un elev care fumase etnobotanice si nici nu e vorba de vreun caz de sinucidere.

Pur si simplu, o eleva pe nume – sa zicem – Doina – a dat o palma unei colege.

“Grav!” a considerat conducerea liceului. Trebuie luate masuri, mai ales ca Doina este cunoscuta ca fiind o “eleva-problema”!

Nu a contat contextul, care a fost factorul declansator, ce s-a intamplat, de fapt.

Conteaza ca nu e prima data cand se intampla. A fost un precedent, adica.

Acum jumatate de an, Doina a facut o criza de nervi cand colegii au stropit-o cu aghiazma si i-au aprins o lumanare la capatai ca sa scoata demonii din ea.

Pentru ca, daca nu stiati, Doina este satanista!

Asa a decis dirigina clasei. Pentru ca Doina asculta muzica rock, se machiaza si se imbraca intr-un anume fel pe care colegii nu-l inteleg. Si daca nu-l inteleg, inseamna ca e ceva in neregula. Nu cu ei, ci cu ea.

Iar diriginta le-a intarit ideea ca Doina este periculoasa. Pentru ca, se stie, numai satanistii asculta rock. Asa i s-a spus la sedinta unui grup de oameni care militeaza pentru moralitate si pentru a interzicerea comportamentelor “anormale”.

De cand le-a spus diriginta ca Doina e satanista, in fiecare zi, in pauze, elevii din clasa respectiva – si, apoi, din celelalte clase ale liceului – au inceput sa o hartuiasca.

Sub privirea blajina a dirigintei si a conducerii liceului.

Pentru ca Doina nu este normala.

Cand a cedat, pentru a doua oara, eleva-problema si-a semnat condamnarea.

Parintii fetei care a primit palma i-au dat un ultimatum: ori se transfera la alt liceu, ori i se face plangere penala pentru agresiune si va suporta consecintele legale.

Conducerea liceului este de acord: e o rezolvare facila a problemei. Liceul scapa de un elev-problema. De o satanista, care asculta muzica ciudata si care se imbraca aiurea. De o non-conformista.

Liceul este unul considerat de elita. Nu are nevoie de non-conformisti. Doar de olimpici, de elevi-model, care sunt tinuti in vitrina si aratati parintilor din oras: “Iata ce produce liceul nostru!”

Si liceul produce elevi “normali”. Care-si agreseaza psihic colegii “anormali”, care ii terorizeaza, ii bat sau le fura orice sansa la o educatie decenta, asmutiti fiind chiar de unii profesori.1 COMENTARIU

  1. Din pacate desi se numeste scoala, respectiva institutie a devenit altceva, un camp al luptelor intre profesori, intre elevi sau intre elevi si cadrele didactice din care a disparut pedagogia, tactul si bunacredinta. Se creeaza sabloane umane in care te incadrezi sau esti exclus.

LĂSAȚI UN MESAJ