Ar trebui sa cunoasca legile consilierii locali?

Suparati ca nu li s-a aprobat, azi, un proiect in Consiliul local, consilierii din Opozitie, cei care se bat de fiecare dat in piept cu caramida corectitudinii si a democratiei, au trantit patru proiecte referitoare la inchirierea unor spatii din Piata Centrala.

Dar nu votul acesta este cel mai revoltator lucru, ci faptul ca onor’ domnii consilieri nu cunosc legea si nu au minime cunostinte de administratie.

Un domn consilier de la care aveam pretentii a cerut nici mai mult, nici mai putin decat desfiintarea garantiei de participare la licitatie si a taxei pentru caietul de sarcini.

Legal, era imposibil si o sa explic de ce: garantia de participare si taxa pentru caietul de sarcini sunt stabilite printr-un regulament adoptat de Consiliul local in cadrul hotararii referitoare la taxele locale.

A adopta un amendament prin care sa se anuleze sau sa se reduca taxa de participare la licitatie inseamna sa incalci hotararea Consiliului referitoare la Regulamentul de organizare a licitatiilor. Nu poti adopta o decizie prin incalcarea altei decizii.

Trebuie mai intai sa modifici Regulamentul. Conform legii, modificarea Regulamentului se face urmand aceiasi pasi ca si proiectul de adoptare a hotararii referitoare la taxele locale, inclusiv punerea sa in dezbatere publica timp de 30 de zile.

Desigur, s-ar fi putut adopta prin vot orice, dar la controlul de legalitate, prefectul ar fi fost obligat sa atace hotararea in contencios.

Administrativ, eliminarea garantiei de participare echivaleaza cu o invitatie la mistocareala. Garantia de participare se returneaza celor care nu castiga licitatia si se opreste celui care este declarat castigator si va fi folosita ca plata pentru chiria din primele trei luni.

Dar daca firma care a castigat licitatia nu mai vrea sa semneze contractul, pierde banii depusi drept garantie.

De ce nu ar semna contractul?

Sa presupunem ca participati la o licitatie si o alta persoana care va poarta pica dvs sau organizatorului se inscrie si ea, fara sa plateasca nici o garantie. Nimic nu o opreste sa supraliciteze pana la niveluri astronomice: va scoate din cursa si, evident, nu semneaza contractul iar autoritatea care organizeaza licitatia trebuie sa ia procedura de la capat. Si iar vine unul care vrea sa strice licitatia.

Pe la finele anilor ’90 procedeul era destul de obisnuit la licitatiile organizate de Fondul Proprietatii de Stat. Sunt cativa oameni de vaza ai Bacaului care au castigat bani buni din santajul practicat in stilul asta: ridicau licitatiile la preturi imense, le castigau si, apoi, spuneau ca n-au bani sa plateasca. Licitatia se organiza din nou si, pentru ca firma care trantise licitatia nu mai avea voie sa se inscrie, se infiinta alta. Intre timp se trimitea vorba celor interesati ca, in schimbul unui miliard-doua, ii lasa in pace.

Cat despre razbunarea pentru ca nu au reusit sa-si impuna proiectul, chiar zilele trecute ma uitam pe Monografia Bacaul de la 1850 la 1900, scrisa de fostul primar Costache Radu si am dat de o faza similara pe la 1874, cand “Comitetul de rezistenta” din oras se gandi sa ridice o statuie a lui Stefan cel Mare:

Tot în acel an comitetul a hotărât facerea unui apel la ţară ca să se ridice o statuie a lui Ştefan cel Mare.

S-a publicat apelul, s-a scos lista de subscripţie şi s-a trimis la mii de persoane şi chiar domnitorului Carol. În scurt timp s-au strâns vreo 50 de napoleoni.

Guvernul văzând că comitetul de rezistenţă din Bacău poate să izbutească, a format el un comitet oficial, pus sub preşedinţia domnitorului.

Nouă ne-a părut bine că am stârnit guvernul. Noi ne-am oprit a mai strânge bani, trimiţând acei 50 de napoleoni comitetului instituit.

Statuia s-a ridicat în Iaşi, şi la inaugurarea ei s-a trimis şi din partea comitetului de rezistenţă o coroană, măcar că membrii lui erau răzleţi pe-atunci.

Ei, dar atunci Bacaul avea oameni politici adevarati…2 COMENTARII

  1. Dar despre faptul că domnii din Primăria Bacău au dat avize de nelegalitate aiurea pentru cele două proiecte cu premierea ce zici? Asta nu e o problemă? Am explicat foarte clar în Consiliul Local și cred că toată lumea a înțeles că problema majorității primarului nu a fost legalitatea proiectelor, ci faptul că opoziția și-a “permis” să vină ea cu această propunere de premiere a elevilor.

    • Si asta e solutia? Trantim proiecte ca avem nervi? Ne batem joc de cetateni pentru ca noi ne certam unii cu altii in Consiliu? Ce sa spun, foarte matura atitudinea!

LĂSAȚI UN MESAJ