De ce liberalii nu vor mai ajunge prea curand la Putere

Am crezut ca liberalii bacauani vor invata cate ceva din ceea ce li s-a intamplat in ultimii ani si vor intelege de ce au pierdut un oras pe care l-au condus 12 ani fara intrerupere.

Nu, n-au inteles si maniera in care PNL intelege politica ma determina sa cred ca prea curand nu vor mai ajunge sa conduca orasul.

Pentru ca pur si simplu nu reusesc sa inteleaga ca oamenii nu mai vor circ, vor sa li se rezolve problemele. Este cel putin ciudat ca PNL sa acuze actuala administratie ca nu a rezolvat intr-un singur an ceea ce ei au stricat in 12 ani.

Mai mult, este de-a dreptul absurd sa vina consilierii PNL si sa ceara acum modificarea unor prevederi pe care chiar ei le-au impus, cand aveau majoritate in CL.

Si ma refer, evident, la problema celebrelor garantii pentru licitatii. In 2014 ei cu manuta lor au votat ca acestea sa fie in suma egala cu de trei ori valoarea unei chirii lunare. Astazi spun ca e prea mult si ca poporul nu poate face afaceri din cauza asta.

Am explicat de ce e nevoie de acele garantii, nu reiau problema.

PNL vrea sa le plafoneze, acum la 500 de lei, oricat de mare si de dotat ar fi spatiul scos la licitatie. Si vrea sa credem ca plange pe umarul micilor intreprinzatori care nu-si pot lua o taraba in piata din cauza garantiei.

Doar ca spatiile scoase la licitatie nu se refera la tarabe in piata de legume, ci in alte zone, mult mai banoase. De exemplu, in hala de flori, unde, din cate am inteles, unii comercianti plateau o chirie modica pentru ca ocupau mult mai mult spatiu decat inchiriasera. Desigur, cu stiinta administratiei.

Ce vreau sa spun: comertul nu se face in ideea ca, uite, am 5.000 de lei si vreau sa-mi deschid o afacere dar nu pot pentru ca trebuie sa platesc 2-3000 de lei garantie de participare la licitatie. Pentru ca toata lumea ar trebui sa stie ca exista un grafic al profitului care porneste de undeva sub zero. Pe romaneste, orice afacere incepe cu o pierdere care trebuie sustinuta din bugetul antreprenorului. Daca nu poate suporta acea pierdere, ce se poate intinde pe durata a mai mule luni, nu are de ce porni afacerea.

Adica, nu o garantie intre 1200 – 4200 de lei (pentru spatiile mai mari) impiedica un bacauan sa porneasca o afacere (oricum garantia merge la plata chiriei, deci primele trei luni nu va mai plati nimic la Primarie).

PNL se agata de o falsa problema pentru a-si construi o strategie. A reusit sa blocheze de doua ori votul. Probabil il va putea bloca si in continuare, pana va primi ceva in schimb. Pentru ca trebuie sa fii suprarealist sa crezi ca proiectul lor de limitare a garantiilor la 500 de lei va trece doar cu cele patru voturi ale lor. Nu, e vorba de un santaj intr-un stil care ne aminteste de santajul primarului Stavarache atunci cand CJ voia sa renoveze Biblioteca Judeteana cu bani de la Banca Mondiala. Sa ne amintim ca atunci Primaria a spus ca imobilul ii apartine, a adus problema in Justitie si era pe punctul sa blocheze finantarea (cladirea fiind in litigiu) dar a renuntat la proces dupa ce a primit jumatate din constructie.

Pana la urma licitatiile alea nu sunt un capat de lume; conteaza insa principiul: nu te apuci de daramat un sistem care functioneaza si care ofera protectie proprietarului (adica Primariei) doar pentru a-ti face jocul politicianist. Pentru ca garantia aia nu a fost pusa aiurea in 2014, chiar de liberali. Ca au fost, de exemplu, licitatii care au plecat de la 12 lei/mp si au ajuns la 120 lei/mp, un pret aberant. Si, ia ghiciti! Cel care a castigat cu 120 de lei/mp nu a mai semnat si contractul; avea alte interese…LĂSAȚI UN MESAJ