De ce trebuie sa organizam Street Food Festival cu bani de la buget?

Nici nu au trecut doua zile de cand am scris despre cum se cheltuiesc sume in mod ciudat la festivalurile si parangheliile organizate cu bani de la bugetul local si iata, un alt exemplu:

Primaria Bacau va plati 7.550 de lei pentru ca trei fotografi sa pozeze Street Food Festival, eveniment programat pentru acest week-end, si doi cameramani sa filmeze iar un editor sa monteze. Nu mi-e clar cui vor apartine si ce se va intampla cu pozele si cu filmul.

10 trupe vor primi 55.000 de lei pentru a canta cate o ora si jumatate in cadrul festivalului, adica undeva la 1000 de euro pe bucata.

Se vor tipari afise si materiale publicitare in valoare de 6.200 de lei. Punem pariu ca nu vom vedea nici un afis?

Pentru serviciile de paza se vor plati 7840 de lei, iar pentru ca o ambulanta sa fie prezenta la fata locului, alti 7200 de lei.

In total, municipalitatea va plati 137.450 de lei, din care 45.750 de lei sunt pentru inchirierea scenei si a sistemului de sunet.

Acum ceea ce nu inteleg este urmatorul aspect: un cetatean a dezvoltat conceptul de Street Food Festival, l-a inregistrat la OSIM si a convins o suma de comercianti sa participe ca sa faca un ban cinstit. Ca doar oamenii ceia care vin sa faca burgeri nu fac voluntariat; o fac pentru castig.

Prin urmare, daca este o initiativa privata, in scop de profit, de ce trebuie Primaria sa bage bani in asa ceva? De ce trebuie sa platim din bani publici promovarea evenimentului, cheltuielile de organizare, scena si artistii, veceurile si paza?

Mult hulitul Hram al Bacaului, balciul care se tine an de an de Sf Petru si Pavel, este, la fel, o initiativa privata. Niste oameni s-au asociat, au convins niste comercianti sa vina si sa vanda mancare in vreme ce niste trupe de artisti canta pe scena. Dar TOATE cheltuielile sunt private, primaria orasului nu pune la dispozitie decat spatiul. Restul suporta organizatorii privati: paza, toaletele ecologice, onorariul artistilor, inchirierea scenei, etc.

Iata doua cazuri identice, dar tratate diferit. E bine ca se face Street Food Festival, dar nu inteleg de ce trebuie sa platim din bani publici pentru el.3 COMENTARII

  1. Zici ca hramul e privat?
    De unde se alimenteaza la energie electrica tonetele care vin la hram? Fix de la instalatia publica al carei consum il plateste primaria!

LĂSAȚI UN MESAJ