Kosovo, da – Catalonia, nu?

98 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut independenta Kosovo, la fel ca si 22 din cele 27 de tari ale Uniunii Europene. Franbta, Germania, UK, Portugalia, Suedia si alte tari europene au salutat independenta si si-au trimis ambasadori la Pristina, in ciuda protestelor Serbiei.

La aproape 10 ani de la declararea independentei, Kosovo este un stat esuat, care supravietuieste doar gratie ajutoarelor furnizate de UE, care prin EULEX conduce, de fapt, afacerile “statului”.

Astazi, cand Catalonia insista pe referendumul pentru independenta, UE spune invers: nu e bine. Spania nu a recunoscut Kosovo tocmai pentru ca avea propria problema; dar celelalte tari din jur, inclusiv Portugalia au facut-o. In mod normal, acestea tari nu ar trebui sa aiba o alta atitudine fata de Catalonia si sa sprijine independenta provinciei, asa cum au sprijinit independenta Kosovo. Pentru ca nu poti opera cu un dublu standard.

Sau poti daca interesele o cer.

Cata vreme a fost nevoie ca Serbia sa fie pusa cu botul pe labe, sa fie izolata, dezmembrata, tarile UE n-au avut nici o problema in a face orice pentru asta. (Americanii au avut alte interese, nu insistam acum). Dar cand problema este in curtea lor, situatia se schimba. Nu mai e bine ca o provincie sa-si declare independenta. E mai bine sa fie o singura tara, cu care sa se poata discuta, dupa cum spune presedintele francez:

“Am un principiu extrem de simplu: între statele membre nu avem lecții de dat. Știu doar un singur interlocutor la masa Consiliului European, Mariano Rajoy, știu că gestionează cel mai bine afacerile interne. Am încredere în determinarea sa de a apăra interesele întregii Spanii. ”

Pentru Spania, problema este ca daca se va separa Catalonia, exemplul va fi urmat de Tara Bascilor. La nivel european exista si alte regiuni care urmaresc separarea de tarile de care apartin. Scotia si Irlanda de Nord fata de Regatul Unit, Flandra fata de Belgia, Tirolul fata de Italia, Bretania si Corsica fata de Franta ca sa nu mai vorbim de Tinutul Secuiesc.2 COMENTARII

 1. Articolul tău pleacă de la o premisa greșită. Deci nu are rost. În primul rand, cine e UE? Te-ai exprimat ca “UE spune”. Nici un reprezentant oficial UE nu a zis nimic împotriva acțiunii din Catalunya. UE are reguli clare și nicăieri în acquis-ul comunitar nu exista vreo prevedere legata de autonomie sau independenta. E la latitudinea fiecărui stat sa își rezolve problema. Președintele Franței nu e șeful UE. Iar Franța pana în 2008 nici nu recunostea autonomia etnica. Dar sa nu confundam Franța cu UE

  • Nu prea inteleg ce ai vrut sa spui, ca ai facut ghiveci. In fine. Exista o UE formata din tarile membre si exista UE care inseamna, de fapt, Germania si Franta. Sa nu ne amagim ca deciziile le iau cele 28 de tari care formeaza Uniunea Europeana; deciziile importante le iau cele doua state, in special Germania.

   O multime de reprezentanti ai UE au zis cate ceva despre referendum.

   Comisia Europeana: Under the Spanish Constitution, yesterday’s vote in Catalonia was not legal. http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-17-3626_en.htm

   Sigmar Gabriel, ministrul de externe german, a invitat la dialog. Indirect a zis ca nu recunoaste referendumul; altfel ar fi spus ca vointa poporului trebuie respectata.

   Guy Verhofstadt, europarlamentar, seful negociatorilor pentru Brexit, a spus ca trebuie respectata ordinea constitutionala. Constitutia Spaniei nu recunoaste referendumul pentru independenta unei regiuni.

   Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a cerut sa se evite escaladarea violentelor. Nimic despre o aprobare a vointei electoratului.

   Asadar, o seama de reprezentanti ai UE si ai tarilor importante din UE au sugerat ca nu recunosc referendumul; o decizie evident, contrara celei de recunoastere a independentei Kosovo.

LĂSAȚI UN MESAJ