Intai, o mica istorioara: s-au gandit nemtii ca ar fi bine sa faca un festival toamna, dupa stransul recoltei, ca sa se odihneasca putin si sa sarbatoreasca. S-au gandit ei ce s-au gandit si a iesit Oktoberfest, festival pus, evident, dupa cum ii zice si numele, in octombrie. Doar ca, desi numele suna frumos, in octombrie este frig, ploua si nu mai are nimeni chef sa bea bere; toata lumea cauta sa stea la caldurica si, daca se poate, nu cu picioarele in balta si nici cu frica de a face vreun guturai. Asa ca, dupa ce au dat cu capul de tavan, nemtii au pastrat numele festivalului – suna al naibii de bine – dar au decis sa-l inceapa in septembrie, cand inca mai este soare si cer senin.

La noi de vreo 20 de ani sarbatorim Zilele Bacaului pe ploaie si pe frig pentru ca pe 6 octombrie se aniverseaza prima atestare documentara a localitatii. Am mai scris pe aici ca sarbatoarea se poate muta intr-o perioada mai calduroasa iar pentru inceputul lui octombrie sa se lase cateva manifestari culturale.

Anul acesta din motive care imi scapa, deocamdata, nu se mai organizeaza balciul de “Zilele Bacaului”, prilej pentru unii politicieni sa se dea loviti si sa deplanga aceasta lipsa. Dupa ce tot ei, nu mai devreme de anul trecut, deplangeau balciul cu mici si bere organizat cu aceasta ocazie.

Faptul ca actuala administratie a decis sa mute paranghelia de Sfanta Maria, in septembrie, nu e rau. Ca nu s-a organizat decat un simpozion pe 6 octombrie, e putin cam ciudat, avand in vedere ca, in anii din urma se organizau fel de fel de manifestari care de care mai culturale care nu interesau pe nimeni.

Asa ca, pentru a atrage atentia asupra lipsei de respect cu care actuala administratie a tratat sarbatoarea urbei noastre, cativa politicieni au lansat o petitie pentru a aduce inapoi “Zilele Bacaului”. Raspunsul bacauanilor a fost, insa, in mod surprinzator, altul. Vedeti in imaginea alaturata.LĂSAȚI UN MESAJ