O comparație care nu poate fi făcută

FOTO: Habitat for Humanity Romania

Multa lume este excitata de faptul ca o asociatie a reusit sa adune voluntari si sa construiasca 36 de case in cinci zile pentru oamenii nevoiasi. Cinci zile?! Mamaaaaa, zic cetatenii care nu cunosc dedesubturile, uite aici exemplu pentru politicieni, pentru constructori, pentru toata lumea, daca astia pot sa faca atatea case in 5 zile, de ce nu se pot face autostrazi, canalul Bucuresti-Dunare, blocuri cu locuinte ieftine? Cumva deoarece coruptia ucide?!

Da, s-au construit 36 de case in cinci zile. Dar…

1. Nu s-a platit forta de munca. S-a facut cu voluntari. Materialele de constructie s-au obtinut prin donatii si sponsorizari.

2. Cele cinci zile reprezinta doar ridicarea peretilor si a acoperisului din panouri deja pregatite. Fundatiile s-au turnat anul trecut. Exista o intreaga discutie daca modul in care au fost facute temeliile respecta legislatia, mai ales ca suntem in zona seismica.

3. Sunt cheltuieli despre care nu stim nimic, facute pentru a completa jocul de imagine. Cat a costat sa fie adus Rob Rainford, celebrul bucatar de la “Licence to grill?” Cat a costat participarea altor vedete? Nu stim.

4. Santierul NU este in nici un caz exemplu de urmat deoarece, sa nu uitam, a pornit cu stangul anul trecut, cand a inceput constructia fara sa existe toate autorizatiile. Lucrarile au fost sistate cand s-a descoperit ca se construieste intr-o zona in care, conform planului urbanistic, nu era voie. Ar fi interesant de aflat cum s-a iesit din aceasta dilema.

5. Casele s-au ridicat dar mai este mult de munca la interior.

Da, este o actiune frumoasa si interesanta. Necesara, chiar, pentru ca la nivel de voluntariat, in zona nu s-a depasit nivelul adunarii gunoaielor din parcuri. Chiar este fascinant ca s-a reusit acest lucru in tara in care pentru aproape toate relele sunt facuti responsabili “lenesii si puturosii” de asistati social.

Dar nu exista criteriu de comparatie cu ceea ce se intampla in lumea reala, condusa de alte principii si legi.LĂSAȚI UN MESAJ