Ionuţ merge mai departe

Acum doi ani, pe 24 noiembrie, Ionuţ pleca la Praga, bucuros că-şi ia viaţa în propriile mâini. I s-a promis un salariu de 800 de euro pe lună pentru o muncă uşoară într-un depozit de legume-fructe; în realitate, a ajuns într-un abator situat într-o pustietate, unde trebuia să jupuiască iepuri.

13 ore de muncă pe zi, condiţii de cazare inumane, mâncare pe sponci, bani foarte puţini, situaţia se încadra în definiţia traficului de fiinţe umane. A reuşit să scape de acolo după ce a luat legătura, pe Facebook, cu alţi români şi s-a angajat la o altă firmă.

L-am reîntâlnit, zilele trecute, în Bacău, unde venise să-şi schimbe actele. Munceşte în continuare în Cehia, a schimbat vreo patru joburi până acum, dar nu pentru că ar fi fost dat afară, ci pentru că nu mai era de muncă.

A ţinut să mă asigure că în Cehia nu e o tragedie dacă rămâi şomer, în câteva zile găseşti altceva, nu ca în România. De fapt, „ca în România” nu prea e nimic în Cehia. Nimeni nu comentează că e străin şi ia locurile de muncă ale cehilor, poate doar cei mai bătrâni.

E plătit la oră, pe salariul minim, dar s-a întâmplat ca, lucrând suplimentar, să ia, la finele lunii, mai mulţi bani decât cehii care au contract pe perioadă nedeterminată. A început să înveţe puţin limba, pentru că nu toată lumea ştie engleză şi i se mai întâmplă ca bătrânii să-i spună că dacă e în Cehia, ar trebui să ştie să vorbească cehă.

Cu dosarul său medical, Ionuţ nu doar că nu şi-ar fi găsit un loc de muncă în România, dar nici o viaţă normală nu ar fi avut; în Cehia, însă, câştigă cât n-ar fi visat în ţară, e respectat, are o locuinţă, un job, poate strânge nişte bani. Nu, nu vrea să rămână acolo, dar se întreabă ce ar putea face în ţară. Cine l-ar angaja şi în ce condiţii.

Ionuţ nu a plecat din ţară din cauza Guvernului, a politicienilor corupţi, a Coaliţiei pentru Familie sau din cine ştie ce motive ne explică unii sau alţii că ar pleca românii.

Ionuţ a plecat pentru că nu a găsit în ţară un loc de muncă plătit decent, care să-i permită, pe lângă asigurarea hranei şi a unui pat în care să doarmă, să mai pună şi ceva deoparte.LĂSAȚI UN MESAJ