Pe mine ma amuza nespus argumentul unora ca iluminatul public nu e o prioritate in oras si ca daca se mai strica uneori, nu e problema, se poate repara. Le-as recomanda baietilor astora (care s-au trezit, dupa 12 ani de aruncat cu banii in broaste, sa se preocupe de buna cheltuire a banului public) sa faca o mica plimbare noaptea prin Bacau. Sa vada strazile aflate in bezna, cvartale intregi iluminate doar de un singur bec, zone in care iluminatul public functioneaza doar de cateva ori pe an, si asa mai departe.

Problema exista si nu poate fi negata.

Ca modalitatea de finantare e discutabila, este altceva. Sa vedem care ar fi fost alternativele.

Spun unii ca ar fi trebuit sa se acceseze fonduri europene. Am ascultat argumentele din sedinta de consiliu. S-a spus, fara sa fie contrazisa afirmatia, ca pe una din axe intreaga finantare acordata Romaniei nu se ridica la nivelul valorii necesare doar pentru Bacau si, in plus, se deconteaza doar corpurile de iluminat, nu si reteaua. Pe o alta axa, abia s-a dat drumul la finantare si, in plus, acolo s-a depus dosarul pentru infrastructura de transport.

Avantajul unui credit de la BERD este ca banii sunt siguri (nu exista incertitudinea ca la fondurile europene daca se aproba sau nu), ca studiile de fezabilitate le face banca si ca poti finanta mai multe lucruri din acelasi fond decat daca accesezi un proiect cu fonduri europene care te obliga sa mergi pe un singur program.

Creditul care va fi luat de la BERD va fi folosit si pentru iluminatul public, si pentru Spitalul TBC, si pentru modernizarea cladirii Primariei dar si pentru un sistem local de urmarire a traficului: camere video amplasate pe strazi.

Am vazut tot felul de idei ca altele ar fi prioritatile orasului. Unii o tin danga-langa cu soseaua de centura. Ei, bine, soseaua de centura nu este de competenta municipiului Bacau. Dupa cum ii spune si numele, soseaua nici nu trece prin municipiu, deci Primaria nu are voie sa o finanteze.

Mai spun unii ca abia s-au inlocuit stalpii. Da, pe vreo 3-4 strazi principale. In restul orasului, reteaua electrica e din 1974. In plus, se vor inlocui corpurile de iluminat cu lampi LED, cu consum mai redus de energie.

Ni se spune ca creste gradul de indatorare. E interesant ca argumentul vine exact de la cei care au crescut acest grad dincolo de orice imaginatie. Fosta administratie a predat Bacaul cu un grad de indatorare de 19,3 la suta. Acum a scazut la circa 17 procente iar cu noul credit se va ajunge la 20,1 la suta in 2021. Adica o diferenta infima fata de ce a fost in ultimul an al administratiei precedente si foarte departe de 27% cat era in 2013.

Iar daca luam in considerare ca in 2006, fosta administratie a angajat imprumuturi in valoare de 40 de milioane de euro, creditul pe care actuala administratie doreste sa-l ia – de 13,5 milioane de euro – pare o bagatela.

Pe de alta parte, consider ca aceia care, pe vreme in care erau la Putere au luat credite cu nemiluit aducand gradul de indatorare pana aproape de limita legala, nu mai au dreptul moral sa critice faptul ca administratia actuala se imprumuta. Ar fi o dovada de ipocrizie.