Conservarea impulsului în fizica rutieră

Precum, mai mult ca sigur că nu ati invatat la fizica (ca nu v-a interesat, doar la ce-o sa va ajute in viata?!), daca un corp A loveste corpul B aflat in repaos, ii transmite acestuia o energie care poate fi calculata in functie de masele celor doua corpuri, viteza corpului A, forta de frecare si asa mai departe.

Mai interesant este ca daca o masina opreste la trecerea de pietoni ca sa dea prioritate unui cetatean sa treaca strada iar in ea se izbeste o alta masina al carei sofer se uita la stele, masina oprita va primi un impuls care o va pune in miscare si va lovi pietonul.

Acum o saptamana si ceva s-a intamplat in coasta Bacaului, la Balcescu, cu doua TIR-uri care s-au ciocnit si au ucis un pieton care traversa. Ieri, aproape identic, la Sascut, o masina a izbit o alta masina care a izbit o a treia masina in care a murit un om. E ca in clasicul pendul al lui Newton.

Ce sa mai comentam? Pe vremuri, am invatat ca la trecerea de pietoni sau la semafor, cand opresc, sa raman cu piciorul pe frana, exact pentru cazuri de acest fel. Desigur, cand impulsul (masa x viteza) este mai mare decat forta de frecare rezultata din franare, degeaba mai tinem piciorul pe frana…

Retinem, deci, ca atunci cand vedem o masina oprita pe strada, fie ca e la trecerea de pietoni, fie ca a oprit dintr-un motiv inca neidentificat, nu acceleram si claxonam simultan, ci franam usor.LĂSAȚI UN MESAJ