Victimele unei politici murdare

Victimele unei politici murdare
FOTO: Wikipedia

S-au făcut doi ani de la tragedia din clubul Colectiv şi dacă tragem linie şi analizăm lucrurile vom vedea cât de mare a fost manipularea din acele zile.

Probabil că peste ani vor ieși la iveală amănuntele din culise, aşa cum au ieşit, azi, la lumină amănuntele despre „sufrageria lui Oprea”, cu privire la alegerile din 2009.

Tragedia de la Colectiv nu este doar că au murit nişte tineri din cauza unor patroni lacomi de bani care au îngrămădit 400 de persoane într-o sala autorizată pentru 80 şi care n-au investit nimic în ignifugarea clubului.

Tragedia mult mai mare este că o seamă de politicieni s-au folosit de moartea acestor tineri în scopuri politice, pentru a da jos Guvernul şi a ajunge ei la Putere. Iar în spatele acelor politicieni de paie stau mânuitorii de sfori, cei care au incitat lumea să iasă în stradă cu zvonuri care mai de care mai alarmiste.

Ne putem aminti despre modul în care serviciile de intervenţie erau blamate că au îndrăznit să încerce să-i resusciteze pe răniţi direct pe asfalt. Ce oroare, ni se spunea, cum să-i lase pe asfalt, trebuiau puşi pe ceva.

Acum câteva luni, la o tragedie similară petrecută în Anglia – incendiul de la Grenfell Tower – echipele de intervenţie resuscitau pe caldarâm victimele incendiului şi nu s-a găsit nici un inteligent londonez să critice acest lucru. Dar asta a fost o manipulare minoră.

Să ne amintim de informaţiile cu privire la morţii ascunşi de SMURD, cum erau date ca sigure zvonurile cum că numărul de morţi este mai mare decât cel anunţat oficial dar că unii au fost puşi în saci de plastic şi ascunşi.

Desigur, n-a fost nici un mort ascuns, astăzi ştim asta. Cui a folosit acest zvon? Celor care aveau să declanşeze protestele. Care proteste au ajuns la Parlament şi la Patriarhie. Ce treabă avea Parlamentul? Nu ştim. Ce vină avea Patriarhia? Păi avea: că nu au fost preoţi la locul tragediei. Ce să caute? Nu ştim, dar aşa s-a spus atunci, că trebuiau să fie.

Sunt doar câteva dintre zvonurile date ca informaţii de primă mână şi care, atunci, au pus în mişcare mii de oameni pentru a ieşi în stradă ca să ceară demisia Guvernului. Că doar, se ştie, Guvernul a fost de vină pentru producerea incendiului. Sau nu. Dar, după cum se vede, românii pot fi foarte uşor manipulaţi. Nici nu a fost nevoie de cine ştie ce tehnici complicate; câteva zvonuri aruncate pe reţelele sociale, răspândite de agenţi de influienţă şi masa critică a fost pregătită.

Scenariul avea să fie repetat în ianuarie 2017 cu un succes şi mai mare iar acum băieţii se pregătesc pentru o nouă operaţiune, vizând legile Justiţiei. De data asta, însă, se pregăteşte nu doar transmiterea zvonurilor, ci şi anihilarea prin blocarea conturilor de Facebook a celor care ar putea contracara aceste informaţii.LĂSAȚI UN MESAJ