Cei patru milioane care nu vor sa audă de muncă

munc?

Banca Nationala a anuntat prin voce guvernatorului sau ca in Romania exista 4 milioane de puturosi care nu vor sa munceasca. Acestia au varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani si nu au job si nici nu-si cauta de muncă.

E de-a dreptul scandalos! Cum, adica, domnule, sa nu vrea sa-și caute de muncă?! Nemernicii! Huo!

Dupa ce ne linistim, sa observam ca asistam iarasi la o mica manipulare. Cifrele, limbajul folosit, modul in care sunt ascunse informatiile esentiale, toate ne indica acest lucru.

In primul rand, aceste date sunt de competenta Institutului National de Statistica, si nu a BNR. INS cunoaste definitiile si procedurile, stie ce inseamna aceste date.

In al doilea rand, sa observam intervalul de varsta: porneste de la 15 ani. Varsta echivaleaza cu clasa a noua. Pana in clasa a XI-a, invatamantul este obligatoriu. Mai sunt si universitatile, programele de master. Pana la 18 ani nici nu poate fi vorba de a-l obliga pe un tanar sa-si caute de muncă; el trebuie sa fie la scoala. Multi altii mai fac studii universitare, deci iarasi nu poti obliga tinerii pana la 23-24 de ani sa intre in campul muncii si nici nu-i poti arata cu degetul ca nu se afla in cautarea activa a unui job.

In alt treilea rand, cum spunam, informatii esentiale sunt ascunse in paragrafele de la finalul articolelor:

dintre tineri, numai 80% sunt la şcoală, ceilalţi nefiind implicaţi în nicio activitate şcolară sau lucrativă

Asadar, 80% dintre tineri sunt la scoala, nu au ce cauta pe piata muncii!.

O formulare care ne dă de… muncă

Dar sa fim atenti la formulare: “numai 80%”. “Numai” in raport cu o cifra sau procent se foloseste cand trebuie sa subliniezi o cantitate mica, nu una mare. Nu poti spune ca “numai 80%: sunt la scoala; practic e vorba de peste trei sferturi. Spui “numai” atunci cand e vorba de o cifra mica. “Numai” e sinonim cu “doar” sau “abia”.

Mai avem o informatie: “Jumătate din populaţia inactivă se regăseşte în mediul rural”.

Inainte de a trece la definirea “populatiei inactive”, sa vedem care e situatia la tara. Foarte putini din locuitorii din mediul rural isi cauta activ un loc de muncă pentru ca locurile de muncă nu exista! Majoritatea celor de la tara ori sunt zilieri si traiesc din angajamente scurte in agricultura, ori sunt proprietari de pamant si practica autoconsumul, traind din ceea ce produc.

Ce mai spune domnul Isarescu? Că 33% sunt persoane în vârstă, mai dificil de (re)integrat. Adica, chiar dacă ar spune ca vor sa munceasca, nu prea i-ar angaja nimeni.

Ce inseamna “populatia inactiva”?

Populaţia inactivă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele, indiferent de vârstă, care n-au lucrat cel puţin o oră şi nu erau şomeri în perioada de referinţă.

Populaţia economic inactivă include următoarele categorii de populaţie:

elevi sau studenţi;
pensionari (de toate categoriile);
casnice (care desfăşoară numai activităţi casnice în gospodărie);
persoane întreţinute de alte persoane ori de stat sau care se întreţin din alte venituri (chirii, dobânzi, rente etc.);
persoanele declarate plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru (această categorie de populaţie convenţional este atribuită la populaţia economic inactivă).

Ne-am lamurit?

Practic, cineva a decis ca “populatia inactiva” = puturosi care nu cauta de muncă.

Daca ala a fost Guvernatorul BNR, e cu atat mai rau, pentru ca nu cunoaste notiuni statistice de baza.

Daca aceia care au manipulat notiunea sunt ziaristii, iarasi este rau, pentru ca au mai pus o caramida in legenda “puturosilor” care nu vor sa munceasca si pe care trebuie pus biciul.

Sa ne intelegem: Romania are o imensa problema economica: nu mai are forta de muncă. Lumea a plecat sa munceasca pe bani adevarati in strainatate. Cei care au mai ramas nu mai sunt de acord sa munceasca pe doi lei si vor un salariu decent.

Fata de aceasta situatie, unii au decis sa creeze legenda “puturosilor” care nu vor sa munceasca si care trebuie determinati prin coercitie (fizica, financiara sau sociala) sa puna osul la treaba pe lefurile mici oferite.2 COMENTARII

  1. Vor da ei o lege sa fim fortati noi puturosii la munca pe salariul minim pe economie. Adica cu alte cuvinte o munca in folosul comunitatii . In Romania totul a inceput sa fie posibil…..Domnu Rasarescu spor la munca , draga! Eu fac parte din populatia inactiva , muncesc in afara tarii . Munca simt ca imi este apreciata. Nu vin sa-l slujesc pe Rasarescu !

LĂSAȚI UN MESAJ