Multă lume a rămas convinsă că apa în Bacău a fost oprită doar că să-i enerveze pe ei; că dacă ar fi fost competenți, cei de la compania de apă și/sau Primărie, ar fi putut face ce aveau nevoie să facă și fără să oprească apa sau, cel puțin, puteau s-o oprească altă dată. Nu contează când, dar nu acum.

Am întâlnit o mulțime de oameni revoltați care nu acceptau în ruptul capului explicația oficială cum că e vorba de o conducta care are nevoie să fie fixată.

Nu, domnule, nu mă interesează ce este, eu vreau să fie apă!

Situația poate fi extrapolată la nivelul întregii societăți; românii nu mai acceptă să iasă din zona de confort în care au intrat, nici măcar dacă sistemele care le asigură confortul au nevoie de reparații sau mentenanță.

De fapt, românii nici nu mai acceptă că un sistem ar putea suferi o avarie.

Exemplul cel mai la îndemână este cel cu deszăpezirea, când, în mijlocul unei furtuni de zăpadă, concetățeanul nostru se revoltă împotriva autorităților pentru că el nu are asfaltul negru că să poată merge cu mașina la mall sau la părinții de la țară.

Dar situația este similară și în cazul unei avarii la liniile electrice, la sistemul de termoficare, la conducta de apă.

Viața modernă presupune ca o serie de sisteme care ne asigură confortul să funcționeze bine. Dar un sistem este format din subsisteme și e de ajuns ca unul dintre aceste subsisteme să colapseze, pentru ca întreg sistemul să cadă.

Pentru că, nu-i așa?, piesele unui organism pot funcționa doar împreună.

Orășeanul, mai ales, este dependent de funcționarea tuturor pieselor unui angrenaj în viața de zi cu zi.

La țară, cetățeanul se încălzește la sobă, nu depinde decât de lemnele cumpărate.

La oraș, chiar dacă locatarul și-a plătit căldura, poate să stea în frig pentru că alții au datorii la furnizorul de căldură. Sau s-a spart o conductă. Sau nu este apă rece care să fie încălzită. Sau nu este gaz pentru că firma de termoficare nu și-a plătit factura.

Dacă analizăm apa rece, lipsa acesteia se poate datora unei avarii, consumului mai mare decât capacitatea de furnizare, unei intervenții pentru remedierea unei defecțiuni. O defecțiune poate fi cauzată de o eroare umană, de o calamitate naturală ori de faptul că administrația nu a realizat o investiție absolut necesară.

În țările civilizate, când se produce o defecțiune a unui sistem, lumea nu se dă cu fundul de pământ, ci caută soluții. Pe termen scurt, să fie ajutați cei care suferă cel mai mult, pe termen lung, să se preîntâmpine repetarea defecțiunii.

La noi, însă, țara lui „da’ de ce să dau cu var?”, începem să ne înjurăm unii pe alții, considerând că ni se cuvine totul fără să oferim nimic.

Iar unii politicieni, de pe margine, încurajează răzmerița sperând să câștige ceva capital electoral.

Sau, dacă nu pot câștiga, măcar să piardă ceilalți câte ceva.2 COMENTARII

  1. Domnul meu, dupa parerea mea plecati de la o premisa eronata. Nu este vorba aici de o avarie oarecare, pe care orice sistem o poate suferi. Nu suntem in fata unei singure defectiuni si in niciun caz lumea “nu se da cu fundul de pamant” – asa cum atat de plastic va exprimati – degeaba. Suntem la a nu stiu cata oprire de trei-patru zile a apei. Situatia a incetat de mult sa mai fie una normala si a inceput sa frizeze absurdul. Sa inteleg ca dvs nu ati observat multiplele opriri ale apei in oras? Ati sesizat doar una singura? Nu este vorba aici de a exploata politic nimic, chiar daca incercati sa indreptati toata discutia pe aceasta panta. Este vorba de faptul ca deja ne-am saturat de aceste sincope care dureaza zile intregi. Noi, astia care nu avem legatura cu politica si vrem sa ducem o viata normala. Si daca tot vorbiti de tarile civilizate – ca si acolo, nu-i asa, se poate intampla o defectiune a sistemelor – incercati sa aflati de cate ori, in doi ani de zile, s-a luat apa intr-un oras de marimea Bacaului din Germania sau Franta si cate zile a durat remedierea. De asemenea, nu uitati sa intrebati daca acele defectiuni normale de exploatare s-au regasit in facturile consumatorilor din tarile civilizate, conform contractelor pe care ei le-au incheiat.

    • Stimate domn, bateti campii cu gratie. Opririle de care vorbiti au fost avarii si s-au petrecut intr-o marja de timp destul de mare. De data asta a fost o interventie programata care se intampla o data la fiecare cinci ani. V-as invita sa precizati clar zilele in care au avut loc intreruperile alea de 3-4 zile. Ca sa discutam pe date concrete, nu pe impresii. In rest, ramane cum am stabilit: romanii se dau cu fundul de pamant pentru ca nu reusesc sa inteleaga lucruri elementare.

LĂSAȚI UN MESAJ