Poveste fara sfarsit

Pentru ca a devenit un adevarat circ, fiecare sedinta a consiliului local Bacau naste macar cate o faza absurda in care unii, ajunsi din greseala pe listele electorale, mai dau cate un bocanc in freza ideii de alegeri libere.

La ultima sedinta a Consiliului, luni, s-a propus o hotarare prin care primarul Bacaului era imputernicit sa “incheie contracte de concesionare cu proprietarii constructiilor autorizate, edificate pe terenuri concesionate proprietate privata a Municipiului Bacau si care ulterior au fost dobandite in mod legal prin modalitatile prevazute de lege”.

Imputernicirea nu e de azi, de ieri, se face de 25 de ani, in ideea de a ajuta cetateanul sa incheie mai repede niste acte care deja au fost aprobate o data de Consiliul local (CL).

Pe romaneste: daca un cetatean care si-a construit o casa pe un teren pe care l-a concesionat legal de la Consiliul local moare, mostenitorii sai trebuie sa reobtina votul CL pentru a continua concesiunea. Pentru a scurta timpul, de un sfert de secol, CL imputerniceste primarul sa semneze concesiunea.

Adica, votul consilierilor este mai mult formal; ei nu pot vota impotriva. Chiar daca voteaza impotriva, instanta poate anula votul si sa decida continuarea contractului de concesiune.

Ei, de data asta, alesii de la PNL si PSRo nu au mai fost de acord cu imputernicirea primarului. Ei vor sa voteze fiecare astfel de contract in sedinta de CL, chiar daca, dupa cum am spus, votul este pur formal. Dar asta inseamna, pentru cei care fac dezbaterea mostenirii, saptamani intregi de asteptare pana la urmatoarea sedinta a Consiliului.

Cate cazuri ar fi pe an? Nu cred ca prea multe. Nu asta conteaza. Conteaza gestul. Ca unii se bat in piept cu caramida ca vor sa simplifice procedurile, ca vor sa ajute cetateanul, si, in acelasi timp, in cazul de fata au votat pentru a complica o procedura. (Sa ne amintim cazul cu licitatiile de la Piata Centrala, blocate de aceiasi consilieri pe motiv ca sunt prea complicate)LĂSAȚI UN MESAJ