Arme și muniții românești, în mâinile ISIS

Un raport al Conflict Armament Research, referitor la armele si munitiile utilizate de ISIS in Irak si in Siria afirma ca o mare parte din cartusele de kalasnikov si rachetele de 40 si 73 mm folosite de teroristi sunt de provenienta romaneasca.

Intr-o investigatie derulata pe parcursul a trei ani, Conflict Armament Research (CAR), a analizat armele si munitiile utilizate de ISIS pe teritoriul “Califatului” intins pe largi portiuni din Irak si Siria.

Ce au descoperit investigatorii CRA?

Armele folosite de ISIS in Irak au fost fabricate in China si in tari ale fostului Tratat Varsovia – Unagria, Romania)

In Siria, armele provin din Rusia, China si Romania, Ungaria si Bulgaria.

O mare parte a armelor sunt produse intre 1960 – 1989, dar cea mai mare parte a armelor produse recent au fost fabricate in China, Bulgaria si Romania. 15 procente din armele fabricate dupa 2000 gasite in Siria au fost produse in Romania. Trei tari (Rusia, China si Romania) au produs peste 65% din munitiile gasite in Irak si Siria. 50% din munitii au fost produse dupa 2010.
32% din munitiile produse dupa 2010 din Irak au fost fabricate in Rusia si Romania.

In ceea ce priveste rachetele, 70% dintre rachetele de 73 mm din Irak au fost produse in Rusia, China si Romania (28%).

Toate rachetele de 73 mm post 2010 au fost produse de Bulgaria, Iran si Romania.

Aproape toate rachetele romanesti de 73 mm post 2010 au fost produse in 2014.

A fost gasita pasta de aluminiu (folosita la fabricarea explozobililor) produsa de Alba Alumiun Romania in depozitele ISIS de la Tikrit (in aprilie 2017). Aluminiul a fost exportat in Turcia.

Au fost descoperite mitraliere, arme de asalt si rachete fabricate recent de Romania si care au fost exportate in SUA intre 2014 si 2016 cu clauza de interzicere a re-exportului.

Conform CRA, SUA au trimis arme si munitii fabricate in tari din Uniunea Europeana catre fortele de Opozitie din conflictul sirian.

In raport se mai precizeaza ca rachete de 40 si 73 mm produse recent in Romania si Bulgaria, care au fost trimise in SUA si Arabia Saudita, au fost gasite in Irak si Siria.LĂSAȚI UN MESAJ