Printr-o hotarare istorica, s-a decis ca autoritatile judetene sa cumpere o darapanatura din centrul Bacaului si terenul de sub ea cu vreo 150.000 de euro pe motiv ca acea ruina ar fi apartinut poetului Vasile Alecsandri.

Casa fusese cumparata de un cetatean italian acum multi ani si, pentru ca era trecuta ca monument de patrimoniu, nu a putut fi modificata. Asa ca a fost lasata de izbeliste, timpul si unele “accidente” transformand-o intr-o ruina.

Proprietarul casei s-a incercat sa scape de ea si sa-si recupereze banii. Fara succes, din cauza inscrierii imobilului pe lista obiectivelor de patrimoniu.

La un moment-dat a inceput o campanie prin care se acredita ideea ca acea casa a fost a poetului Vasile Alecsandri si ar trebui cumparata de Stat si transformata in muzeu.

De-a lungul anilor mitul a prins si tot mai multa lume a inceput sa creada acest lucru.

Pana cand Consiliul Judetean decide sa o cumpere.

E dreptul Consiliului Judetean sa o faca. Dar sa nu mai foloseasca drept justificare numele lui Alecsandri pentru ca poetul nu are nici o legatura cu acel imobil!

Si doua sunt motivele pe care ma bazez cand spun acest lucru:

In primul rand, pe lateralul Casei de Cultura care se numeste – cum altfel?! – “Vasile Alecsandri, din Bacau, este o placa de marmura pe care scrie ca imobilul a fost construit pe locul casei care a apartinut familiei Alecsandri.

Poate ca s-a mintit, poate ca s-a exagerat ca sa dea bine la popor, pe vremea vechiului regim. Dar, in «Bacaul de la 1850 la 1900», monografia orasului scrisa de fostul primar Costache Radu si aparuta la 1906 scrie ca “la anul 1894, marele comerciant Faivis Klain zidi o baie dupa cerintele timpului pe locul caselor unde s-a nascut marele poet V. Alecsandri”.

Asdar, cu 12 ani inainte de aparitia lucrarii, casele lui Alecsandri erau demolate, pe locul lor facandu-se o baie publica.

Reconstituirea sanctuarului dacic de la Zargidava
Consiliul Judetean vrea, deci, sa dea circa 150.000 de euro pe o ruina cu staif, legendata a fi fost a familiei Alecsandri. Acelasi Consiliu care acum cativa ani a refuzat sa cumpere, cu numai 5.000 de euro, o buna parte din situl arheologic al cetatii Zargidava (Brad, comuna Negri).

Zargidava se afla pe celebra harta a lui Ptolemeu, alaturi de Tamasidava si Piroboridava, si este considerata prima asezare care atesta inceputul urbanizarii la daci.LĂSAȚI UN MESAJ