Cine este adevăratul rival al lui Putin?

Când este vorba de Rusia, presa occidentală îl consideră, la unison, pe Aleksei Navalnîi drept unicul adversar al lui Putin, singurul care-i poate ține piept și care ar putea să-l detroneze. Ziarele și televiziunile prezintă manifestațiile de la Moscova în sprijinul Opoziției, politicienii iau poziții, ONG-urile îl sprijină. Totuși, situația nu pare chiar așa roz; zilele trecute o fotografie care circula pe rețelele sociale a arătat o altă fațetă a mitingurilor de susținere pentru Navalnîi.

În vreme ce imaginile filmate de la nivelul solului înfățișau o mulțime mare și entuziastă, imaginile capturate cu o dronă de la înălțime arătau, de fapt, foarte puțini oameni la manifestație, dar împrăștiați astfel că în poze să pară mulți.

Un miting ratat nu demonstrează nimic, însă, în Rusia, nu Aleksei Navalnîi și formațiunile politice care-l sprijină sunt adevărații opozanți ci Partidul Comunist.

Pare surprinzător, dar comuniștii sunt principalul partid de Opoziție în privința numărului de voturi obținute, a reprezentanților din Parlament și a intențiilor de vot. E drept, de la 30 de milioane de voturi în 1996, au ajuns la 12 milioane în 2012, dar tot sunt partidul cel mai puternic după cel al lui Putin, Rusia Unită.

Ajungem, astfel, la o problemă interesantă: Occidentul, care vrea să-l răstoarne pe Putin și să-și impună voință în Rusia, nu poate sprijini comuniștii și atunci mizează pe ce are la îndemână. Chiar dacă partidulețele așa-zis democrate care reciclează profitorii ai tranziției, cei care au câștigat averi în vreme ce populația își pierdea economiile, nu prea contează.

Dar cine spune că trebuie să conteze? Evident, spectacolul este pentru publicul local, pentru occidentalul care trebuie ținut mereu în priză și care nu trebuie să mârâie când se anunță o nouă creștere a bugetului militar ca urmare a „amenințărilor Rusiei”.

În acest timp, comuniștii ruși, care au bazinul electoral în zona rurală, în special în rândul populației vârstnice, au făcut o mișcare surprinzătoare luna trecută debarcându-l de la conducere pe veteranul Ghenadi Ziuganov (73 de ani) și alegându-l în fruntea partidului pe mai tânărul Pavel Grudinin (57 de ani), un fermier de la marginea Moscovei care câștigă 350.000 de dolari pe an.