Europa tace complice

Ai fi crezut, văzând valul de dezvăluiri despre complicitățile neconstituționale dintre serviciile secrete și Justiție că problema, de o gravitate extremă, ar suscita interesul liderilor Uniunii Europene, care ne dau permanent lecții despre democrație. Deloc surprinzător, însă, Bruxelles-ul tace.

Dacă pe problema modificărilor legilor justiției am avut oarece show, de data asta tăcerea este asurzitoare. Politicienii de la vârful Uniunii Europene, care dădeau, acum câteva săptămâni lecții Poloniei, se fac că nu văd problemele din România. Și este de înțeles de ce i-a lovit brusc această miopie.

Pe de o parte ei au susținut sistemul, i-au elogiat și medaliat conducătorii, i-au dat că exemplu altor state. E greu să accepte că au mizat greșit, că au pariat pe pierzători și, mai ales, că au girat moral persoane care au încălcat atât legile și Constituția cât și principiile democratice care stau la baza UE. Asta, în cazul în care nu ar fi știut realitatea.

Și ajungem la cealaltă explicație a tăcerii: liderii politici au știut cum funcționează anticorupția din România. Și le-a convenit ca politicienii și oamenii de afaceri să fie distruși pentru a face loc companiilor occidentale pe piața națională. E deja un truism să spui că anticorupția a descoperit că în România numai românii dau sau iau mită, străinii fiind niște sfinți.

Cazuri celebre ajunse în instanță în care sunt implicate și companii străine s-au finalizat doar cu condamnarea românilor, de străini nu a avut curajul să se atingă nici un procuror. Asta în cazul în care dosarul a ajuns în instanță. Și mai tace Uniunea Europeană dintr-un motiv cât se poate de serios. UE se confruntă cu o revoltă a statelor estice, nemulțumite de evoluția Uniunii, de împărțirea banilor, de cotele de imigranți, de politica dusă de Bruxelles.

UE și-a pus în cap Ungaria și Cehia dar și alte țări care au refuzat să voteze sancționarea Poloniei. Să condamne imixtiunea în Justiție a serviciilor secrete din România și să recunoască faptul că toată anticorupția a dat chix, ar însemna să furnizeze muniție suplimentară criticilor. Deocamdată UE tace complice. Doar că nu va putea să ignore la nesfârșit evoluția din situației din România.