Nu există cale pentru reconciliere

Codruța poate fi revocată, abuzurile din Justiție pot să înceteze, SUA poate să-și schimbe ambasadorul. Multe se pot schimba. Ruptura din societatea românească, însă, nu mai poate fi vindecată. Și există șanse că lucrurile să devină tot mai grave, pe măsură ce radicalizarea crește.

Propaganda de esență nazistă care a încercat să salveze structurile de forță implicate în capturarea statului a reușit să vicieze grav relațiile sociale, să creeze o ruptură între generații, așa cum nici măcar comuniștii nu au reușit să o facă.

Comentariile pe marginea mitingului organizat de PSD și ALDE sunt definitorii: o grupare, extrem de vocală și agresivă în exprimare, decide că o parte a societății nu are dreptul de a-și manifestă libertatea de exprimare, nu are dreptul să protesteze, și, în extremis, nici măcar să voteze. Adevărul a devenit monopol deținut de un grup radical care, lipsit de cultură politică, decide că aceia care nu e cu ei sunt împotriva lor.

Luni de zile de proteste ilegale i-au determinat să creadă că dețin monopulul și în această privință și că nimeni altcineva nu poate să apeleze la acest instrument. Dubla măsură a devenit un standard: dacă ei aveau pancarte tipărite, era pentru că au știut să se organizeze, dacă ceilalți își pregătiseră de acasă pancartele, era pentru că au fost manipulați.

Mesaje pline de ura erau propagate de rețelele sociale: de la indemnul șoferilor de autocare să facă selfie la volan (aluzie deloc voalată la accidentul de microbuz din Ungaria) până la speranța că va există un erou care să le dea foc mitingiștilor. În plan politic știm ce însemna asta: PSD va crește și se va menține la Putere.

Chiar și fără să facă aparent nimic. În vremuri tulburi, câștigă cel care oferă sentimentul de stabilitate. Mai mult, cei care sunt jigniți astăzi pe rețelele sociale, cei care sunt amenințați, cei cărora li se interzic drepturi elementare în numele unui absolutism aproape fanatic se vor regrupa în jurul acestui partid care va primi procente de încredere, în mod sigur nemeritate, pur și simplu pe greșelile adversarilor.

PSD poate fi combătut foarte ușor dacă ar dori cineva să o facă; dar opozanții săi nu o fac din neștiință, naivitate sau pur și simplu, pentru că au pactizat cu structurile Deep State. Anticoruptia e moartă și îngropată în România, abuzurile săvârșite in numele ei au transformat societatea într-un câmp de lupta.

Și nu există nici o speranța că lucrurile se vor îndrepta; dimpotrivă, cresc șansele unei explozii sociale. Butoiul cu pulbere așteaptă doar o scânteie.