Parlamentul European tocmai a votat introducerea cenzurii pe Internet

Azi, Parlamentul European a adoptat un amendament care prevede ca retelele sociale si alte site-uri care permit uploadul de continut sa instaleze obligatoriu filtre care sa verifice daca nu cumva fisierele incarcate de useri intra sub incidenta drepturilor de autor.

Ce inseamna asta? In primul rand ca meme-urile o sa dispara foarte repede intrucat imaginile utilizate au, evident, drepturi de autor care sunt detinute, in majoritatea cazurilor, de companii.

Evident, cazul “meme”-urilor este o nimica toata fata de posibilitatea cenzurarii continutului de pe toate retelele sociale in numele drepturilor de autor.

De exemplu: distribuirea unui articol dintr-o publicatie poate fi oprita foarte usor deoarece imaginea care insoteste postarea intra sub incidenta legislatiei referitoare la dreptul de autor.

Cum au votat parlamentarii europeni? Atat PPE cat si SD au votat masiv in favoarea cenzurarii Internetului. Impotriva au votat ALDE, Verzii, Piratii si Regionalistii, Stangistii si Populistii Eurosceptici. Pana si extrema dreapta a fost impartita, europarlamentarii acestui grup votand jumi-juma Da si NU.

Dintre europarlamentarii romani au votat PENTRU: Busoi, Marinescu, Manescu, Muresan, Preda, Stolojan, Valean, Winkler (PPE), Cristea, Frunzulica, Grapini, Nica, Pavel, Popa (SD). Pe acestia i-am identificat dupa nume, s-ar putea sa-mi mai fi scapat.

Via Julia Reda