Marea tăcere națională

Peste ani de zile, când se vor deschide arhivele, urmașii noștri, dacă vor mai fi, vor putea afla, siderati, cum întreg establishmentul României de la președinte, clasa politică, structuri de forță și servicii secrete și-a dat mâna pentru a da câtorva companii străine rezervele de gaz de la Marea Neagră.

Strănepoții noștri vor mai afla și că întreaga presă națională a pus batista pe țambal ori a tras clopotele pe alte subiecte pentru a distrage atenția de la marele jaf practicat la comanda unor forțe străine.

Ceea ce se întâmplă în aceste zile ține de noaptea minții: miniștri, parlamentari ai Puterii și ai Opoziției, procurori, agenți secreți, ziariști, politicieni, etc. și-au înghițit limbile și refuză să scoată vreun diftong în chestiunea gazelor de la Marea Neagră, rezerve care aparțin de drept României dar pe care Senatul a votat a două oară să fie date aproape pe gratis unor exploatatori străini.

Gazele de la Marea Neagră ar putea aduce zeci de miliarde de euro țării, ar putea asigura independența energetică a României pentru decenii, ar putea contribui la reclădirea unei industrii naționale care să ne ofere o șansă mai bună în competiția internațională. Dar, cum spuneam, întreaga clasa politică și-a dat mâna pentru a le da pe mai nimic unor companii străine. Și nu e vorba doar de acest complot sinistru al politicienilor, este vorba despre tăcerea asurzitoare a întregii prese, care sare în sus de doi metri la o gafă a premierului dar se face că nu vede ceea ce se întâmplă acum.

Nu mai vorbesc de aparatul represiv care a fost pus să se asigure că partidul de guvernământ va juca după cum dictează păpușarii din umbră. Sau credeți că dosarele penale întocmite in aceste zile unor membri ai Executivului au fost făcute, așa, de amorul artei? Ori că marea revoluție din PSD s-a produs ca urmare a dorinței de democrație a unor lideri ai partidului? Să nu ne pierdem cu Firea!

Adevărul este că un asemenea șantaj nu s-a mai văzut de multă vreme la noi și nici o asemenea panama de afacere nu s-a mai proiectat de mulți ani.

Totuși, cât au putut să plătească băieții deștepți pentru a cumpără nu doar tăcerea presei, dar și pe cea a serviciilor secrete, a ONG-urilor ori a politicienilor?