Retrocedarea hoțiilor

Celebrul raport cerut de Antonescu referitor la contractele lui Malaxa cu Statul

A existat o nebunie colectivă care a cuprins țara la un timp. Politicieni și oameni de afaceri au făcut presiuni pentru a se retroceda pământuri, păduri, imobile, fabrici și așa mai departe foștilor proprietari sau moștenitorilor acestora.

S-a dovedit, mai apoi, că majoritatea retrocedărilor bănoase s-au făcut pentru că unii băieți deștepți cumpăraseră drepturile litigioase. Moștenitorii au primit o suma infimă, ceilalți au rămas cu pământurile și casele.

Dacă în cazul micilor proprietăți, nu prea sunt probleme, în cazul marilor retrocedari m-am întrebat mereu până unde în timp putem merge cu căutarea foștilor proprietari de drept. Scoatem de aici problema retrocedărilor false a unor pământuri sau clădiri care au aparținut statului pentru că le cumpărase sau confiscase legal și care au fost revendicate și obținute cu documente false.

Întrebarea este cât de corect e să retrocedezi niște pământuri unor proprietari care le-au obținut prin furt? Sau prin exploatarea cruntă a maselor de pauperi. Sau prin specula pe timp de război?

Radu Rosetti dedică un capitol din Amintirile sale modului în care boierimea Moldovei a furat pământurile țăranilor, uneori până și prin mituirea domnitorului ca să obțină verdict favorabil la judecată. Moșii întregi, lucrate secole la rândul de comunitățile de răzeși, au trecut în proprietatea unor familii boierești cu documente falsificate, mărturii mincinoase și așa mai departe. Răzeșii au rămas săraci-lipiți, boierii au prosperat.

La fel, cum s-au construit afacerile capitaliștilor celebri din perioada interbelică? În afară de exploatarea lucrătorilor, eventual, împușcarea lor de către poliție când făceau greva. A circulat prin mediul online un celebru audit comandat de Antonescu la adresa companiilor care făceau afaceri cu statul, în special cu Armata și care prezența modul în care firmele își creșteau profitul la cote extreme apelând la metode de corupție, falsificând date, jecmănind bugetul.

Iar moștenitorii moșierilor îmbogățiți cu japca și ai capitaliștilor care au furat statul au cerut și au obținut retrocedari și despăgubiri. Și ni s-a spus că s-a făcut dreptate.