Iohannis, vizită de lucru în România

Că nevasta președintelui umblă îmbrăcată aiurea la festivități oficiale unde bunul simt, dar și protocolul, impun o anumită prestanță, nu e un capăt de lume. Deși, până și Elena Ceaușescu se îmbrăca, parcă, mai potrivit.

Că președintele tuturor românilor nu a acordat atenție câteva minute ca să studieze protocolul și a început să se miște ca un robot în timpul ceremoniei, iarăși nu e un capăt de țară, putem trece peste asta.

Dar că președintele a lipsit de la Consiliul European dedicat Brexitului, asta nu se poate ierta și nu se poate trece peste. Mai ales, ne amintim, că chiar el a făcut scandal monstru cum că numai președintele poate să reprezinte țara la aceste reuniuni.

Revenind la Consiliul European, întrunirea era extrem de importantă pentru România în contextul în care există sute de mii de români în Anglia care vor fi afectați de retragerea acestei țări din UE. Să o privim altfel: dacă întrunirea nu era importantă, putem presupune că și alți șefi de state ar fi absentat. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Sau, altfel: când Consiliul European s-a întrunit fără să anunțe Grecia ca să stabilească măsurile de austeritate pentru această țară, ce scandal au mai făcut politicienii greci! La noi nu e cazul.

E grav ceea ce s-a întâmplat? Cu siguranță! Președintele unei țări a decis să nu mai respecte atribuțiunile cu care a fost învestit. Îi cere cineva socoteală? Nimeni.

Pentru că unii se tem de represalii iar alții au decis să-l lase să-și rupă gâtul. Pe de altă parte, știe că va fi foarte greu să se mai întâmple încă o suspendare iar un referendum pentru demitere va fi imposibil câtă vreme listele electorale nu sunt aduse la zi iar boicotul e mai puternic decât votul propriu-zis.

Dar președintele mai știe că, chiar dacă nu este iubit în țară, cei care au trudit ca să-l scoată președinte în 2015 o vor face din nou pentru că au nevoie de el.

A demonstrat în acești ani că o singură semnătură e suficientă ca să blocheze legi, să întoarcă acte normative deja votate, să bage zâzanie. Credeți că aceia care l-au sfătuit să întoarcă Legea Offshore, care oferea condiții cât de cât acceptabile țării, îl vor uita și nu vor mai avea nevoie de el?

Cu condiția ca Angela Merkel să supraviețuiască politic.

Că dacă se duce și soarele o să înceapă să răsară de la Paris, o să-l vedem pe Iohannis micron și pe musiu Cioloș, Macron.