În timp ce dormeați…

În vreme ce jumătate de țară era, extaziată, cu ochii pe întâlnirea dintre președintele Iohannis și reprezentanții partidelor politice pentru a se ciondăni pe seama legislației Justiției, iar cealaltă jumătate se uită la monologul lui Tudorel Toader, deputații tocmai prinseseră la colț Legea offshore și îi smulgeau hainele.

Au siluit-o și, pe urmă, au pus-o în vitrină zicând că e nouă și foarte bună, în deplin acord cu trebuințele poporului. Faptul că toți politicienii laudă ce a ieșit la vot e un semnal clar că, de fapt, totul a ieșit prost pentru țară. Și că, din nou, ne-au tras-o. Ne-au lăsat iarăși fără resurse, le-au amanetat pe doi lei unor companii străine care dăduseră cu pumnul în masă când a ieșit ceva ce nu le-a convenit.

Și, de frică sau la comandă, politicienii noștri au executat ce li s-a cerut. În frunte cu gaulaiterul protectoratului, Herr Klaus Iohannis. Ironia soartei face că, la 100 de ani de la momentul în care un neamț făcea o Românie Mare, un alt neamț să o facă bucăți și s-o vândă străinilor. Iohannis a întors, deci, legea spunând că nu e bună, iar politicieni de la toate partidele au votat modificările care permiteau companiilor străine să ia gazul pe doi lei, dar și din aia să-și deducă cheltuielile.

Punem pariu că exploatarea gazului de la Marea Neagră va avea cele mai mari costuri din lume? Că doar nu învățăm noi companiile transnaționale să-și ascundă profiturile… Dar nu e numai atât: legea Offshore nu numai că da gazul pe doi lei, dar mai dă și dreptul companiilor exploatatoare să scuipe semințe în capul românilor deoarece au fost exceptate de la o mulțime de legi care reglementează activitățile economice.

Firmele care extrag gazul nu vor avea nevoie de autorizații ca să tragă țevile, nu vor avea nevoie de acceptul proprietarilor terenurilor ca să-și instaleze conductele, nu au nevoie de certificate de descărcare arheologică, nimic, nimic. “Se exceptează de la lege”, scrie negru pe alb în textul aprovat de parlamentarii noștri. Iar ca totul să fie cât se poate de clar, nimic din ceea ce s-a aprobat nu poate fi modificat pe durata exploatării.

Șah, mat și marș, de-aici, mă! Cine te crezi, tu, române, să comentezi în fața măriilor lor, domnii americani, austrieci sau ruși care ți-au făcut cinstea să vină la tine ca să-ți ia gazele?!