Amenințare la adresa securității naționale

Raoul Weiss, cetățean francez de origine română, corespondent al publicației VisegradPost, unde semna cu pseudonimul Modeste Schwartz, a fost expulzat vineri din România, pe când se întorcea de la Viena. La sosirea pe Aeroportul Cluj i s-a înmânat o decizie datată cu o lună înainte. Motivul? Nu se poate spune, deoarece este secret de stat.

Însă, se precizează că măsura a fost instituită că urmare a unor acte care se constituie în amenințări la adresa securității naționale. Ca urmare, nu are voie să mai intre în România timp de cinci ani. Raoul Weiss este ceea ce nu mai este demult jurnalistul român: despică firul în patru, nu crede nimic și spune adevăruri supărătoare.

Probabil de aici i se și trage, corespondențele sale din VisegradPost făcându-se vinovate de crimă de lesmajeste la adresa conformismului și al sistemului politic românesc. Spre deosebire de alți corespondenți, nu a crezut în nevinovăția mișcării #rezist, nu a scris ode la adresa campaniei anticorupție, a expus interesele Occidentului în România și, crima supremă, nu crede în proiectul european așa cum este el acum.

Citat când și când de presa rusă, a fost acuzat că este în slujba propagandei rusești. De altfel, e acuzația predilectă la noi că atunci când cineva nu adera trup și suflet la ideile promovate de instituții occidentale și pune întrebări incomode să fie acuzat că „e cu rușii”.

Am mai spus-o, suntem în situația inversă de dinainte de 1990, când dacă nu-ți exprimai deplina adeziune la adresa sistemului comunist, riscai să fii demascat ca dușman al clasei muncitoare și vândut Occidentului.

Revenind la decizia de expulzare, cum nu știm care sunt motivele care au determinat autoritățile să ia o măsură aplicată în ultimii ani unor simpatizanți jihadiști și unor persoane acuzate de legături cu organizații considerate teroriste, nu putem decât să speculăm că este vorba de activitatea publicistică și/sau de pe rețelele de socializare.

Știm doar, că la inițiativa președintelui Băsescu, presa a fost inclusă în categoria riscurilor la adresa securității naționale și nu ne-ar mira ca articolele scrise de Raoul Weiss să fi fost motivul expulzării sale.