Păruiala dintre cele două găști care se luptă pentru Putere în România a intrat, zilele acestea, într-o nouă etapă. O etapă mult mai periculoasă, în care armele folosite sunt mai puternice și, în același timp, cât se poate de ilegale.

Semn că disperarea este mare.

Să o luăm cu începutul. După o săptămână în care apar în media dezvăluiri extrem de stânjenitoare referitoare la modul în care dosarele penale ale lui Klaus Iohannis au fost făcute să dispară iar procurorul general a fost iremediabil compromis, aflându-se modul în care s-a făcut numirea sa, apare „o valiză cu documente” atribuite companiei TelDrum.

Chiar începea lumea să se întrebe ce vor face ceilalți ca să distragă atenția de la „cazul Lazăr”.

Ni se spune că valiza „a fost găsită” și a ajuns absolut întâmplător chiar la persoane care se ocupă de un site cunoscut pentru atitudinea deloc favorabilă față de Liviu Dragnea.

Scurgeri de informații au mai fost de-a lungul timpului. De obicei, însă, procurorii trimiteau pe e-mail rechizitoriile către jurnaliști. De data aceasta este vorba despre mii de documente salvate pe hard-disk. Probe, cum ar veni.

Ce relevanță au aceste documente, printre care se găsesc fotografii de vacanță ale unor persoane fără funcție publică, rămâne de văzut; e mai puțin important deocamdată. Momentan trebuie stabilită situația juridică a acelor documente.

Pentru că dacă sunt probe din dosar, e grav. Chiar extrem de grav ca probe din dosar să fie copiate și furnizate unor persoane doar pentru a distrage atenția de la cea mai importantă problemă de pe agenda publică: modul în care actualul procuror-general a ajuns în funcție.

Dacă nu sunt probe de la dosar, cum se vehiculează, este și mai grav: persoane necunoscute, cu grad mare de probabilitate să aparțină de structuri de securitate, au pătruns ilegal într-un spațiu privat și au furat informații private pe care le-au făcut publice pentru a distrage atenția de la „cazul Lazăr”.

Oricum ai da-o tot nu e bine. Și mai este ceva: noile circumstanțe ale radicalizării luptei pentru Putere fac posibilă apariția unor astfel de „scurgeri” și din partea cealaltă. Ceea ce ne aduce în situația să presupunem că, în vreme ce doi se bat, cel care este făcut să beneficieze de această situație este al treilea.