Pantofiorii colorați ai domnului Juncker

Când autoritățile din Prefectura Gifu au vrut să-i premieze pe părinții lui Mitsue Suzuki pentru vârsta înaintată la care au ajuns – 112 ani, tatăl și 110 ani, mama – au avut surpriza să constate că ambii erau morți din anii ’60 iar fiica lor, acum în vârstă de 86 de ani, nu le declarase moartea pentru a le încasa, în continuare, pensia: peste 50 de milioane de yeni sau 420.000 de dolari.

Cazul nu este izolat, fapt care a determinat autoritățile nipone să declanșeze o anchetă la nivel național în urmă cu câțiva ani. În același timp, situația contrazice două mituri fundamentale despre japonezi: cel al longevității și cel al corectitudinii.

Aparent, fără nici o legătură, criza de „sciatică” de care a suferit Jean-Claude Juncker la ultima conferință de presă, când a venit încălțat cu pantofi de culori diferite, pune încă o cărămidă în zidul celor care spun că președintele Comisiei Europene are probleme serioase dacă nu cu alcoolul, atunci cu boli care pun serioase probleme capacității sale de a conduce o uniune formată din 28 de state.

Capacitatea lui Juncker de a discerne ar putea să fi murit de mulți ani dar el este ținut artificial în funcție pentru a i se încasa pensia. Evident, „pensia”, în cazul de față, reprezintă Puterea. Jean-Claude Juncker ar putea să fie ținut în vitrină doar pentru ca actuală Comisie Europeană să-și termine mandatul fără scandal pentru a-și putea impune politicile.

E doar o presupunere, însă, la câte episoade am văzut cu așa-zisele crize de sciatică ale domnului Juncker, e absolut necesar un control medical serios și absolut independent care să ne spună dacă omul care conduce Uniunea Europeană, care are în mâini destinele a sute de milioane de oameni mai are capacitate de discernământ.

Problema este că, dintre cei care ar putea să ceară acest lucru, nimeni nu are interesul să o facă atâta vreme cât politicile Comisiei Europene merg în sensul dorit de ei. Iar cei care o fac, nu au puterea necesară să obțină acest lucru. Și pe urmă ne întrebăm de ce situația UE devine tot mai proastă și dăm vină pentru asta pe „propaganda rusească”…