Pentru ce sa comenteze?!

Faceam, acum cativa ani, teoria comentariilor de pe site-urile de stiri. Postulam, atunci, ca a fost o eroare faptul ca li s-a dat cititorilor dreptul sa comenteze si ca, pe viitor, ziarele serioase vor renunta la aceasta facilitate.

Nu mi-am schimbat parerea.

In fapt, am si aplicat acest principiu: aici, pe blog, nu se mai comenteaza.

Pentru ce sa se comenteze?

Uitati-va pe Facebook: 90 la suta dintre comentarii sunt cretine. Fara legatura cu subiectul, mistocareala ieftina, bancuri expirate sau comentarii care dovedesc faptul ca autorul lor nici n-a citit articolul in cauza.

Pe urma: comentarii ale unor persoane cu idei fixe, ale unor oameni care nu se pricep la subiect, care n-au nici cea mai mica idee cu domeniul respectiv, gospodine care au descoperit Internetii si isi dau cu parerea despre toate…

La aceste categorii mai adaugam trolii, postacii, adversarii politici ai celor despre care este vorba in articol si asa mai departe.

Adaugam specificul romanesc: toata lumea stie care este, de fapt, realitatea; toti sunt convinsi ca detin adevarul absolut. Feibucistii “le stie” pe toate si mai “stie” sa dea cele mai bune sfaturi.

Asadar, reintorcandu-ne la ideea ce comentariu in publicatiile online de stiri, ce sa comenteze cititorul? Ca nu-i place de autor, de subiectul articolului, de partidul din care face parte X sau Y? Astea le poate comenta acasa, in fata scarii blocului, la o samanta de floare.