Iar ati mers dupa fenta? Primul metru de autostrada din Moldova?!

Ba, baiatule, dar mama prostilor e mereu gravida.

Pentru ca problema cu autostrazile nu este construirea lor; daca Statului i se da voie, se apuca sa le construiasca singur.

Problema cu autostrazile este legata de circuitul birocratic impus. Pentru ca, pana sa se ia decizia politica, trebuie sa fie de acord UE.

Dupa aia trebuie facute studii, proiecte, licitatii, exproprieri, trebuie diriginti de santieri care sa incaseze bani garla pentru treburi neprestate, trebuie bagatori de seama, toti, dar absolut toti, de la firme private.

Licitatiile dureaza 2-3 ani pentru ca firmele se contesta una pe alta. Studiile costa milioane de euro pe care le incaseaza tot firmele private.

Alte companii private castiga licitatiile si, apoi, subcontracteaza lucrarile la altii. Daca aia care iau lucrarea reusesc sa o faca la banii pe care-i primesc de la contractorul principal, inseamna ca si Statul ar fi putut sa o faca la acelasi pret, fara sa dea 10-20% comision de smecherie, nu?!

In concluzie, daca Statul ar fi lasat sa-si construiasca singur autostrazile, ar iesi si mai ieftin si ar face lucrarile mult mai repede.

Cat despre ala care se lauda ca a facut un metru de autostrada, sunt curios daca a facut studiul de fezabilitate, daca are autorizatie de constructie, descarcare de sarcina arheologica, licitatie organizata pe SEAP, daca are aprobare de la UE ca e pe coridorul european, daca are celelalte hartii in regula…